Biologie, întrebare adresată de VanessaEmilia, 8 ani în urmă

1. Definiti chemosinteza si dati 2 exemple de categorii de organisme.
2. Structura interna a frunzei - enzime.
3. Etapele fotosintezei.
4. Nutritia: organisme saprofite.
5. Anatomia: stomacul.
6. Sucul intestinal.
7. Digestia bucala.
8. Hepatita.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de irinel42
3
1.)Chemosinteza (din greaca chemeia = chimie + synthesis = a sintetiza, a compune) sau chimiosinteza este un tip de nutriție autotrofă în care un organism, numit chemoautotrof, sintetizează substanțe organice din substanțe anorganice, folosind, în loc de energie solară (fotosinteză), energia chimică eliberată din oxidarea unor substanțe anorganice (ex. H2, H2S, S, HNO3, Fe, NH3).

Această imagine de sus este la exercițiul 2

3)Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezența radiațiilor solare, cu eliminare de oxigen și formare de compuși organici (glucide, lipide, proteine) foarte variați. Deși apa participă în fotosinteză, ca și dioxidul de carbon, ea nu constituie, nici chiar când este în cantități reduse, un factor limitant pentru toate speciile. Intensitatea fotosintezei se exprimă cantitativ prin volumul de gaz degajat pe unitate de timp.

4) Un organism se numește saprofit (în greacă: σαπρός - sapros: "descompus", φῠτόν - phyton: "plantă") dacă poate trăi numai consumând materie organică moartă și aceasta prin intermediul unei membrane, cu ajutorul unei reacții enzimatice care să elibereze substanțele nutritive din materia ingerată.

5)Stomacul ( în limba greacă Gaster, lat. Ventriculus) este organul digestiv la toate animalele pe scara de evoluție biologică (de la sepie până la om), fiind un organ musculo-cavitar, care, la om, are un singur compartiment (cu mai multe compartimente la rumegătoare și păsări), în interior, căptușit cu mucoasa gastrică.
Hrana, care, în prealabil, este deja triturată, la nivelul gurii cu ajutorul dinților, în interiorul compartimentului gastric, va fi amestecată cu sucul gastric (compus din acid clorhidric) și enzime (pepsina), care descompun moleculele mari, în special proteinele.
Peristaltismul și secreția sucului gastric sânt stimulate, crescând de la 10 ml/oră, în stare de repaus (interprandial), până la 1000 ml/oră, aceasta fiind realizată prin excitarea nervilor ce deservesc atât stomacul, cât și cavitatea bucală, sau esofagul (prin masticație, miros, gust).
Pentru a realiza digestia, hrana este oprită la nivelul pilorului (orificiul de continuare a stomacului cu intestinul subțire).

6) Intestinul subțire produce suc intestinal

7)
In cavitatea bucala, alimentele sufera procese mecanice si fizice, care constau in triturarea hranei si imbibarea alimentelor cu saliva, formandu-se in final bolul alimentar

8) Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii ca: Hepatită A, Hepatită B, Hepatită C, Hepatită D, Hepatită E, Hepatită F, Hepatită G. Indiferent de agentul cauzal, boala se manifestă la început prin simptome nespecifice, uneori febră ușoară, lipsa apetitului, emeză (grețuri, vomitări), scăderea randamentului fizic și psihic, ca și dureri abdominale, urina devine de culoare închisă, fecalele de culoare deschisă și apar forme icterice. Boala produce de regulă în final ciroză, sau cancer de ficat. După incindența bolii, România se află printre primele locuri în Europa, din cauza costului ridicat al tratamentului, conform programului Casei Naționale de Sănătate, numai 1% din bolnavi sunt tratați cu medicație antivirală.
Anexe:
Alte întrebări interesante