Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

1. Explica , in 40-50 de cuvinte , semnifictia comparatiei : Frunzele-i cad , zbor in aer , si de crengi se dezlipesc . / Ca frumoasele iluzii dintr-un suflet omenesc.
2. Comenteaza , in 40-50 de cuvinte , titlul poeziei Sfarsit de toamna de vasile Alecsandri , analizand legatura sa cu mesajul textului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de KateElisa
3
Prin intermediul unor imagini artistice vizuale sugestive,p oetul compara căderea frunzelor din copac cu dispariția dorințelor,iluziilor omenești.Copacul reprezintă sufletul oamenilor,iar vantul-motivul căderii frunzelor din copac-reprezinta motivele,piedicile oamenilor în încercarea de a își îndeplini multele și intensele lor dorințe,vise,aspiratii.Frunzele sunt,asadar,in ochii poetului,a cele iluzii,dorinte expuse la "baterea vântului"(adică expuse la piedici,factorii neprielnici realizării lor.Acel "-i" întruchipează copacul,aici reprezentantul sufletului omenesc de care atârnă iluziile. Simpla folosire a "iluziilor",în locul dorințelor,semnifica aproape insemnificanta sansa a lor de a deveni realitate. Acum,am făcut o la repezeală.Sper ca te am ajutat!

KateElisa: Placerea mea.Cand comentezi o secventa,indentifici mai întâi imaginile artistice și figurile de stil prezente.Apoi spui ce consideri tu ca eul liric(autorul,la text epic si dramatic) a vrut să transmita prin intermediul acelor procedee artistice utilizate. O coroană m ar ajuta mult...
Alte întrebări interesante