Istorie, întrebare adresată de Esarfa, 9 ani în urmă

1.Faceti o comparatie intre elementele arhitectonice romanice si cele gotice .
2.Ce " arte minore " au inflorit in Evul Mediu ?
3.Incercati sa stabiliti posibile legaturi intre societatea medievala si arta acestei perioade .
4.Cunoasteti monumente de arta romanica si gotica pe teritoriul Romaniei ?
5.Ce naume defineste stilul moldovenesc ?
6.Care sunt principalele caracteristici ale artei romanice ?
7.Ce biserici si manastiri moldoveneti ati vizitat ? Redactati o mica compunere despre una dintre ele , care v-a impresionat .
Va rog este urgent astazi ! Ofer 26 puncte + coronita !!!


Esarfa: Va rog sa ma ajutati este ff important

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
22
1.   Elementele romanice sunt  destul de simple si sunt o continuare de mai mica amploare a structurilor arhitecturale romanice tarziii; durata ridicarii acelor cladiri nu depaseau prea mult timp si erau in general de mici dimensiuni cu bolte semi sferice.  Elementele gotice pun accent pe verticalitate; o verticalitate ce tinde sa "cucereasca cerul" depasind peste 30 - 40 metri inaltime. Unghiurile sunt mai ascutite iar sticla pictata (vitraliile) capata o larga raspandire. Apar acum din ce in ce mai mult animale fantastice (dragoni, sfincsi etc.) si se utiliza in general in ridicarea de edificii de cult. Unele dintre catedrale au fost ridicate de a lungul a cateva sute de ani si uneori se savarseau sacrificii umane la baza temeliei cladirii.
.2.  Numismatica, gliptica (obiecte de cult de mici dimensiuni realizate din fildes etc.),  obiectele de podoaba laice si religioase
3.Incercati sa stabiliti posibile legaturi intre societatea medievala si arta acestei perioade .
4.arta romanica  (Catedrala Sf. Mihail din Alba Iulia iar in zona Sibiului: bazilici cu trei nave la Cisnădioara, Cisnădie, Gușterița, Noul Săsesc etc.)  si gotica  *(  Biserica Sfânta Maria din Sibiu, Biserica Neagră din Brașov, Biserica Sfântul Mihail din Cluj, Biserica Reformată din Târgu Mureș). 
5.in Moldova , in secolele XIV-XIX, arhitectura bisericeasca a avut o dezvoltare proprie si are la baza elementul autohton adica arta mestesugarilor locali peste care s-au adaugat influentele straine
6. Planul bisericii romanice continua traditia planului bazilical  ce avea o nava centrala, 2,4 nave laterale, un transept in general, absida/cor/altar, capele. Biserica era construita cu 3 trei niveluri caracteristice: -nivelul arcadelor, care despart spatiile navei central si ale navelor laterale, tribuna sau triforiumul, etaj superior situate deasupra navelor laterale si nivelul ferestrelor, care permiteau patrunderea luminii directe in nava centrala. 
7.Ce biserici si manastiri moldoveneti ati vizitat: Sucevita, 

Esarfa: Multumeeeeeeeeeeeeeeeeeeesc
Esarfa: La 3 poti sa-mi raspunzi ?
Esarfa: XD
Utilizator anonim: 3.  ar fi vorba ca in evul mediu sa pus accent foarte mult pe arta cu subiect religios, cum la putere erau sefii bisericii acestia au platit   bani multi pentru tablouri, sclpturi religioase etc. 
Esarfa: Mersi ;)
Alte întrebări interesante