Geografie, întrebare adresată de spazmotek, 8 ani în urmă

1.in ce grupe se impart planetele? 2.explicati deosebirea dintre cele doua grupe de plante? 3.definiti urmatorii termeni pete solare protuberante vant solar? 6]Care este directia de deplasare a Pamantului? Argumentati 7]Care este cauza ca abaterea corpurilor in miscare orizontala deviaza la dreapta in emisfera Nordica, si la stinga in emisfera Sudica.? 8]Definiti noțiuea deAfeliu și Periheliu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 2020gabrielghe
0

Răspuns:

1) planetele se categorizeaza in a)planete mari b)planete mici

2)planetele mari sunt mai mare si cele din categoria mici sunt mici

3)pete solare - unt regiuni întunecate care apar pe discul solar. Apar întunecate deoarece au numai 4.500 K în raport cu temperatura discului de cca. 6.000 K. Ele apar în regiuni mici, fin dantelate, mai strălucitoare, numite facule.

protuberante - O protuberanță solară (numită uneori și proeminență solară) este o uriașă formațiune luminoasă (poate atinge o lungime și de ordinul a 1.000.000 km, cât 80 de diametre pământene) care se extinde de la suprafața Soarelui spre exterior, de multe ori sub formă de buclă. Proeminențele sunt ancorate de suprafața Soarelui în fotosferă și se extind spre exterior în coroana solară. În timp ce coroana este formată din gaze ionizate extrem de fierbinți, în starea de agregare plasmă, și nu emite lumină vizibilă, proeminențele conțin plasmă mult mai rece, similară cu cea a cromosferei. O proeminență se formează în aproximativ o zi, iar proeminențele stabile pot persista în coroană mai multe luni. În prezent oamenii de știință cercetează cum și de ce se formează proeminențele.

vant solar - este un flux de particule încărcate electric emise de atmosfera superioară a Soarelui. În cea mai mare parte este format din electroni și protoni cu energia de 1,5 - 10 keV. Fluxul de particule variază cu temperatura și viteza în timp. Aceste particule pot scăpa de gravitația soarelui datorită energiei lor cinetice mari și temperaturii înalte a coronei.

6)Pământul se rotește spre est.

Rotația Pământului reprezintă mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Pământul se rotește spre est. Dacă este observat dinspre Steaua Polară (Alpha Ursae Minoris sau Polaris), acesta se rotește în sens trigonometric, adică în contrasens față de acele unui ceasornic.

7)Forța Coriolis este o forță aparentă, de inerție, care acționează asupra unui corp când acesta este situat într-un sistem de referință aflat în mișcare de rotație.

Din punct de vedere fizic, ea este o urmare a conservării momentului cinetic a mișcării rotative.

8)Periheliu - Punct în care o planetă sau o cometă, în mișcarea lor în jurul soarelui, se află cel mai aproape de acesta. 2 Timp în care o planetă sau o cometă se află în acest punct.

Afeliu -  Punctul cel mai depărtat de soare de pe orbita unei planete.

Alte întrebări interesante