1)Menționează,în câte un enunț,tiparul textual prezent în fiecare dintre fragmentele de mai jos.a)"Păreau năluci de carnaval/Cum se mișcau catifelate,/Gătite toate_n rochi de bal,/De vântul serii sărutate."b)"Pe suprafața Pământului suflă constant vânturi slabe,care ajung foarte rar la punctul în care pot deveni periculoase pentru oameni.In anemometru> vântul în niște cupe mici,care incep sa se rotească.Cu cât cupele se rotesc mai rapid,cu atât vântul bate mai tare."2)Prezintă ,in cel puțin 30 de cuvinte,o legătură care se poate stabili,la nivelul conținutului,între poezia Valțul razelor de Alexandru Macedonski și experimentul descris in al doilea text .3) Crezi că e util că un copil sa facă experimente științifice? Motivează_ți răspunsul,în 50_90 de cuvinte.4)Asociază poezia Valțul razelor de Alexandru Macedonski cu în alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectură suplimentară,prezentând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea .
Răspunsuri la întrebare
1) Menționează, în câte un enunț, tiparul textual prezent în fiecare dintre fragmentele de mai jos.
a) Primul fragment, are tiparul textual narativ, deoarece se povestește cu ajutorul verbelor și al mijloacelor artistice ceea ce se întâmplă în text, ca de exemplu în versul: "Cum se mișcau catifelate".
b) Al doilea fragment, are tiparul textual informativ, deoarece se informează cititorul în cuvinte știintifice despre efectul Cariolis al vânturilor cum ar fi: "suflă constant vânturi" și cuvântul: "anemometru", ce este un aparat de măsurarea vitezei vântului.
2) Prezintă o legătură care se poate stabili între poezia "Valțul rozelor" și experimentul descris în al doilea text.
Legătura ce se poate stabili între poezie și text este aceea că în ambele este scris despre vânt, doar că în poezie este înfrumusețat cu figuri de stil, pe când în al doilea text vântul este descris în mod experimental și științific.
3) Crezi că e util ca un copil să facă experiențe științifice? Motivează-ți răspunsul.
După părerea mea, toți copiii indiferent de vârstă ar trebui să facă experiențe științifice, însă în funcție de inteligența și de interesul acordat de copil pentru ceva anume și mai ales sub îndrumarea și supravegherea unor profesori sau părinți.
Prin experiențele făcute la un nivel mic și doar din dorința de cunoaștere, cred că ajută copiii să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor și în descoperirea unor calități pentru o meserie.
4) Asociază poezia "Valțul rozelor" de Alexandru Macedonski cu în alt text literar studiat, prezentând o asemănare și o deosebire.
Aș asocia "Valțul rozelor" cu poezia "De-aș avea" de Mihai Eminescu, deoarece ambele opere literare au asemănarea că ele fac parte din genul liric și au ca temă florile și iubirea.
Ca deosebire, ar fi faptul că în poezia lui Macedonski este descris poetic vântul, pe când în cea a lui Eminescu este o metaforă a iubitei transformată într-o floare, așa cum se observă în versul: "Mândră, dulce, răpitoare".
Explicație:
"De-aș avea" de Mihai Eminescu
De-aș avea și eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare,
Ca și florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,
Plai râzând cu iarba verde,
Ce se leagănă, se pierde,
Undoind încetișor,
Șoptind șoapte de amor;
De-aș avea o floricică
Gingașă și tinerică,
Ca și floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Și de una purpurie,
Cântând vesel și ușor,
Șoptind șoapte de amor;
De-aș avea o porumbiță
Cu chip alb de copiliță
Copiliță blândișoară
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ți ține ziulița
I-aș cânta doina, doinița,
I-aș cânta-o-ncetișor,
Șoptind șoapte de amor.
Succes! ⚘