Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

1)...Nu uitati , copii mei , ca pe acest pamant sintem jocul intimplarilor si al nestatorniciei omenesti . Trebuie sa fim necontenit atenti , spre a inlatura loviturile indreptate contra persoanei si averilor noastre . Aaduceti-va aminte ca inaintea unui turc important trebuie sa va aratati supusi , elocinti , generosi ...
( Sfatului domnului Nicolae Mavrocordat catre fiul sau Constantin )
Completeaza cele spuse de Mavrocordat Nicolae cu alte informatii care demonstreaza caracterul limitat al puterii domnului in perioada regimului fanariot .
2)Curtea Fanariotilor e intru toata limitata dupa a " Imparatului " turcesc din Constantinopol , cum , de alfel , toata moda era " de Tarigrad " , boierimea noastra gatindu-se - moda era sa se poarte capul ras - imbracandu-se , primid , petrecand ca la Constantinopol . Pe cand in jurul lui Brincoveanu , oricit de mult ar fi patruns luxul si fastul imparatesc , se invartea tot viata veche romaneasca ...
Compara atitudinea lui Vasile Lupu si a lui Constantin Brancoveanu fata de luxul imparatesc cu cea a domnilor fanarioti . La ce concluzie ai ajuns ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
35
1 Nicolae Mavrocordat intarea prin cartea care a scris o caracterul slugarnic fara de otomani.    El nici nu putea sa faca alta optiune deoarece toata familia sa isi avea originea si casele in Istanbul; functia de domnitor fanariot a primit o din mainile sultanului platind foarte multi bani. El atragea atentia faptului ca turcul are un caracter instabil nu doar datorita deselor schimbari de simpatii cat si datorita existentei unor posibili adversari ai domnitorului care doreau sa preia tronul Moldovei. Demn de remarcat este faptul ca domnitorii fanarioti erau supusi deseori si influentelor nefaste a celorlalte puteri europene inconjuratoare.

2 Daca sub fanarioti era lucru normal sa copieze toate elementele de cultura din Istanbul, sub Constantin Brancoveanu desi influenta otomana era mare, elementele romanesti erau prezente la curtea domneasca si datorita faptului ca boierii pamanteni inca mai pastrau legatura cu cultura tipic romaneasca.

Ultimii domnitori pamanteni nu se manifestau in mod excesiv prin bogatie, opulenta dar mereu inpuneau in cadrul fastului de la curte multe elemente traditionale romanesti. Cu sosirea fanariotilor,  arta si cultura romaneasca de la curtea domneasca si ulterior din cadrul vietii publice romanesti este invadata de aspecte culturale si psihologice tipic  turcesti, grecesti si albaneze schimband treptat caracterul pur romanesc al culturii de pana atunci.

Utilizator anonim: multumesc
Alte întrebări interesante