1.Numeste sentimentul dominant exprimat în versurile date și explică felul în care se răsfrânge asupranaturii.
2.Transcrie comparatia din text, arătând ce îți sugerează. 3.Explică sensul pe care il are cuvântului curcubeu în textul dat.
4.Comenteaza, in 6 - 10 rânduri, ultimele două versuri din textul dat.
Răspunsuri la întrebare
Exerciții pe baza fragmentului "Primele iubiri" de Nicolae Labiș.
╔════════♥
Bună!
╚════════♥
╔════════♥
Răspuns:
╚════════♥
1) Numește sentimentul dominant exprimat în versurile date și explică felul în care se răsfrânge asupra naturii.
În versurile date din fragmenul "Primele iubiri" de Nicolae Labiș, sentimentul dominant este cel al iubirii, eul liric afirmând acest fapt în primul vers: "Azi sunt îndrăgostit.", iar utilizarea punctului ca semn de punctuație are rolul de a marca hotărârea, siguranța din sufletul acestuia. Sentimentul de iubire se răsfrânge cu armonie asupra naturii, oferind pace, liniște, frumusețe și melodie oricărui cadru, prin imaginile artistice sinestezice: "Izvoarele s-au luminat și sună", "brazii mei vuiesc fără furtună/Într-un amețitor, sonor balans", "În vii vibrează strugurii străvezii" și cele auditive: "Cristalurile cântecelor grele".
Astfel, tema iubirii marchează textul liric, fiind înlănțuită aromnios cu tema secundară, cea a naturii.
2) Transcrie comparația din text, arătând ce îți sugerează.
Din punctul meu de vedere, comparația din textul liric "stropii scăpărători de melodii/Ca roua nasc în ierburile mele" sugerează gingășia picăturilor de rouă și cântecul care răsună datorită lor când ating firele de iarbă pe care le îmbracă. Prin această comparație, eul liric își declară dragostea față de natură și marchează chiar și importanța celui mai mic detaliu din natura plină de minunății. De asemenea, sugestia se poate referi la stropii de ploaie melodioși, care rămân pe firele de iarbă asemenea pictăturilor de rouă.
3) Explică sensul pe care îl are cuvântul "curcubeu" în textul dat.
În textul dat, "Primele iubiri" de Nicolae Labiș, cuvântul "curcubeu" din imaginea vizuală "E-un curcubeu/Deasupra lumii sufletului meu" are rolul de a marca fericirea și împlinirea simțite de eul liric în suflet, iar în natură, curcubeul simbolizează pacea, liniștiea și împlinirea, acesta fiind cel care apare întotdeauna după o ploaie sau o furtună, anunțând o vreme liniștită și caldă.
Astfel, cuvântul "curcubeu" simbolizează pacea, fericirea și liniștea din sufletul eului liric, suflet care îi este împlinit datorită iubirii.
4) Comentează, în 6-10 rânduri, ultimele două versuri din textul dat.
În fragmentul "Primele iubiri" de Nicolae Labiș, ultimele două versuri "Eu curg întreg în acest cântec sfânt: Eu nu mai sunt, e-un cântec tot ce sunt." sunt evidențiate tema iubirii și tema secundară a naturii și este marcată armonia dintre cele două elemente iubire și natură, care se răsfrâng asupra eului liric, care marchează cadrul melodios de pace la care a ajuns acesta, sufletul lui fiind împăcat și unit cu tot ceea ce este în jur și natural. Astfel, prin afirmația "eu nu mai sunt", eul liric recunoaște că firea sa veche nu mai există, iar metamorfozarea într-o fire nouă se datorează legăturii dintre iubire și natură, eul devenind o sumă a celor două prin afirmația finală și edificatoare: "e-un cântec tot ce sunt", metaforă plină de frumos.
╔════════♥
Succes!
╚════════♥