Limba română, întrebare adresată de deea8970, 8 ani în urmă

1. Observați tabloul votiv de la Voronet, aratand locul in
care este plasat domnitorul Stefan cel Mare. Ce consecinte credeti ca are aceasta pozitie?
2. Aratati care este diferenta de pozitionare pe verticala intre Dumnezeu si voievod. Ce sugereaza aceasta? Faceti o paralela cu portretul pe care i la facut lui Stefan cel Mare Grigore Ureche in Letopisetul Tării
Moldovei.
3. Precizați care sunt diferentele comporátionale intre tabloul votiv de la manastirea Voronet si cel de la Dobrovat.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de botezpavelteodor
3

Răspuns:

Se stie ca cele doua portrete ale lui Stefan cel Mare din biserica Voronetului precum si cel din Tetraevangheliarul de la Humor nu sunt puse la indoiala, fiind cele autentice cu adevarat. Se vede deslusit ca zugravii care au pictat pe marele Stefan l-au cunoscut personal, desi distanta ca ani intre cele doua picturi este de 20 de ani, chipul lui apare: " o figura plina, rotunda, cu fruntea larga, cu sprancene groase, dar frumos arcuite care strajuiesc ochii albastri cu nasul drept si subtire, sub care o mustata deasa acopera buza de sus, cu o barba putin voluntara. Acest chip care exprima seninatate si blandete, tanar in portretul de pe foaia din evangheliar, mai varstnic in pictura voronetiana, dar viguros in ambele, este incadrat intr-un suvoi de plete blonde care acopera gatul si umerii asa cum, si astazi, in regiunile de munte, unde portul nostru stramosesc s-a pastrat nealterat, mai poarta batranii satului. Pe cap voievodul are coroana cu fleuroni, bogat impodobita cu pietre scumpe, imprumutata de inaintasii tarii, poate de Bogdan I, din costumul ceremonial al curtii apusene. Aceeasi coroana cu fleuroni o poarta voievodul si in singurul portret sculptat; in pisania votiva realizata in marmura alba de pe turnul pentru corabii (arsana) de la Manastirea Vatoped!" (vezi Ion I. Solcanu, Portret in istorie, Manastirea Putna, 2003, p. 127-128).

Manastirea Dobrovat, de langa Iasi, ultima ctitorie a ilustrului domn Stefan, pastreaza un reusit portret al marelui voievod. In mod sigur, zugravul a putut vedea epitrahilul brodat care exista la manastire, broderie care arata trasaturile chipului lui Stefan descrise mai sus.

Asadar, pentru cine vrea sa stie mai mult, poate singur compara tablourile votive de la celebrele ctitorii: Voronet, Sfantul Ilie - Suceava, Sfantul Nicolae - Radauti, Dobrovat - Iasi precum si Tetraevangheliarul de la Humor.

Portretul pe care il avem noi astazi este cunoscut de peste 140 de ani si este cel de pe foaia Tetraevangheliarului de la Humor din 1473, descoperit de eruditul carturar Melchisedec al Romanului.

Asa s-a impus si in icoana zugravita cu prilejul canonizarii de catre Biserica Ortodoxa Romana, in iunie 1992.

Explicație:

Asa lucreaza Dumnezeu intru sfintii Sai!

Alte întrebări interesante