Limba română, întrebare adresată de doamnadigirinta100ca, 9 ani în urmă

1) Precizeaza valoarea morfologica a cuvintelor:pamantul,dormeau,albastra
2) Explica semnificatia structurii:cerul era ziua de sticla albastra si noaptea de instelata catifea fumurile

Textul:„Dobrogea, toată Dobrogea, era atunci de argint, de argint înțepenit, de argint înghețat. Și pământul părea pustiu și mort. Bursucii dormeau ascunși în bârloguri. Dropiile grase se piteau în nămeții cât casa. Iepurii cu ochi naivi și cu urechi veșnic ciulite rodeau tufișurile de mărunți măceși ai rozătoarelor. Drumurile... Drumurile erau stăpânite de haite de lupi flămânzi. Pe coșurile bordeielor ciobănești, pe coșurile colibelor turcești și tătărăști se ridicau, negre, fuioare de fum. Numai marea rămânea vie, neagră și neînchipuit de sălbatică. Gemea și vuia. Vuia a pustiu și în pustiu. Vuia a singurătate și a tristețe și poate și a bucurie. Farul de la Tomis clipea, spărgând întunericul. Îi răspundea, cu alt clipăt, cel de la Tuzla. Osteneala farurilor era însă zadarnică. Niciun luntraș nu îndrăznea să se avânte pe o mare atât de vitregă. Nici măcar când, limpezit uneori de nori, cerul era ziua de sticlă albastră și noaptea, de înstelată catifea fumurie.”

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
5

Răspuns:

1)

pământul = substantiv comun, simplu

dormeau = verb intranzitiv, predicativ

albastră = adjectiv propriu-zis, simplu, calificativ

2)

Structura „cerul era ziua de sticlă albastră și noaptea, de înstelată catifea fumurie” ne sugerează o vreme senină, liniștită, dar în același timp o vreme rece, prin folosirea sintagmei „sticlă albastră”. Sticla este un material rece, lucios, iar albastrul face parte din clasa culorilor reci, care dau senzația de frig. Combinația „sticlă albastră” ne duce cu gândul la un cer senin, însorit, dar și la un soare cu dinți, la o vreme rece în ciuda strălucirii soarelui. În contrast cu sticla, catifeaua este un material moale, plăcut la atingere. Ni se sugerează așadar o noapte blândă, fără vânt sau ger. De asemenea, ni se indică lipsa norilor: „înstelată” înseamnă că stelele sunt vizibile.

Ne putem gândi și că autorul, prin folosirea cuvintelor „sticlă” și „catifea”, a vrut să sugereze că zilele, respectiv nopțile, erau, d.p.d.v. termic, invers față de cum s-ar aștepta cititorul: zilele erau reci deși însorite, iar nopțile erau mai calde decât ar fi fost de așteptat dat fiind cerul senin, care, iarna, prevestește ger.

Alte întrebări interesante