1. Reciteşte cu atenţie următoarea secvenţă: „Avea o barbă cât toate zilele, cred că ar fi încăput un cuib de pitulice acolo, o barbă cu fire albe [...], iar deasupra ochilor, sprâncenele erau ca streşinile de la casa noastră. Din mijlocul bărbii apărea o gură mucalită, care-şi ţinea râsul prizonier în interior, iar ochii străluceau de luminite cum rareori am văzut. Acum, că mă gândesc, era și foarte palid, dar asta se vedea greu, din cauza bărbii." a) identifică două trăsături fizice ale anticarului; b) exemplifică fiecare trăsătură cu câte o secvență din text. 2. Ilustrează două trăsături ale unei structuri textuale (de tip narativ, explicativ, descriptiv sau dialogat), în fragmentul dat.
3. Redactează, în 70-100 de cuvinte, o pagină de jurnal in care să notezi impresiile anticarului după o zi petrecută alături de copii. Vei avea în vedere: să respecti particularitățile acestui tip de scriere; să valorifici mesajul textului-suport; să te încadrezi în numărul de cuvinte precizat.
Răspunsuri la întrebare
1. o barba lunga cat toate zilele
deasupra ochilor, sprancenele erau ca stresinile.
2. "Avea o barbă cât toate zilele, cred că ar fi încăput un cuib de pitulice acolo, o barbă cu fire albe [...], iar deasupra ochilor, sprâncenele erau ca streşinile de la casa noastră. " prezinta textul suport ca fiind descriptiv si explicativ.
3. " Cu un spirit misterios dar totusi o atitudine cat se poate de vesela si copilareasca, anticarul incearca sa bucure si sa bine dispuna fiecare copil care ii calca pragul, ca si cum viata lui depinde de acest lucru. Nu numai ca acesta are felurite jocuri si trucuri pentru a-i face pe cei mici sa zambeasca, dar din cand in cand le ofera si cate o bomboana surpriza! Pare a fi un om cat se poate de generos si amabil, care indrageste copiii si care de altfel, ii place sa trateze viata ca si cum ar fi si el insusi un copil!
coroana?