Limba română, întrebare adresată de Teo2354, 8 ani în urmă

1) Rezumatul acțiunii baladei Monastirea Argesului in 15 randuri.
2) Partea de inceput a baladei are rolul de a pregati publicul pentru receptarea narațiunii, imprimand tonul potrivit acesteia. Precizați la ce anume se refera fraza introductiva

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puscasdaniela2p83y9u
3

ACŢIUNEA e simplă, se desfăşoară pe un singur fir narativ, autorul prezentând o întâmplare neobişnuită. Astfel, nouă meşteri „mari”, conduşi de Manole, trebuie să zidească o mănăstire”naltă/ Cum n-a mai fost altă”, dar totul este în  zadar. Ceea ce lucrează ziua se strică noaptea.”Dar orice lucra/ Noaptea se surpa”. Manole are un vis în care i se arată soluţia la această problemă. Pentru a reuşi să construiască mănăstirea, ei trebuie să zidească în temelii prima soţie sau soră care va veni să aducă mâncare meşterilor:! În zid de-a zidi/ Cea-ntâi soţioară / Ce-a ntâi surioară / Care s-a ivi / Mâni în zori de zi/ Aducând  bucate..”

firul epic se împleteşte cu elemente lirice, dovadă fiind figurile de stil: repetiţii ale unor cuvinte sau structuri” zidi”, „ apoi”, „ calfe şi zidari”, enumeraţia:”A doua zi iar/ A treia zi iar, / A patra zi iar”, dar şi epitetul „şanţuri largi”, „meşteri mari”.În plus, sunt prezente elementele dramatice, indicate de prezenţa dialogului, care creează o anumită tensiune.


Alte întrebări interesante