Limba română, întrebare adresată de cicatoi, 9 ani în urmă

1) Scrieti cite un sinonim pentru cuvintele:dicton,soarta,ostilitate,reculegere,imaculat 2)Cum intelegeti expresia:,,emana fluide linistitoare"? 3)Ce inseamna,in opinia dvs,cuvintul,,bibliofil"? 4)Cum sint cartile pe care auterul le numeste,,supuse", ,,revoltate", ,,jucause"? . .Aveti carti din acestea categorii in biblioteca dvs.?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
14

Citim cu atenție textul Cărțile au suflet de Nicolae Manolescu, pentru a putea răspunde cerințelor astfel:

1) Scrieti câte un sinonim pentru cuvintele: dicton, soartă, ostilitate, reculegere, imaculat

Sinonime:

dicton = maximă (proverb, zicătoare etc.)

soarta = destin (fatalitate, noroc, ursită etc.)

ostilitate = ură (dușmănie, vrajbă etc.)

reculegere = meditație (revenire, regăsire etc.)

imaculat = curat (neatins, nepătat)

2) Cum întelegeți expresia: ,,emana fluide liniștitoare"?

Expresia ,,emana fluide liniștitoare" are în acest context sensul de a degaja un miros și un parfum cu acțiune calmantă, odihnitoare, plăcută.

3) Ce înseamnă, în opinia dvs, cuvântul "bibliofil"?

În opinia mea, cuvântul ,,bibliofil" înseamnă iubitor și colecționar de cărți rare, frumoase, deoarece este un cuvânt compus din elementul prim de compunere biblio care semnifică carte și elementul secund de compunere savantă -fil cu semnificația de iubitor.

4) Cum sunt cărțile pe care autorul le numeste "supuse", "revoltate", "jucăușe".

Cărțile supuse sunt acele cărți pe care autorul le poate găsi oricând are nevoie de ele, în locul cunoscut, imobile și ascultătoare, chiar dacă sunt uitate cu anii. Cărțile revoltate sunt supărăcioase, își schimbă locul noaptea etc., iar cărților jucăușe le place să ia cititorul peste picior și adoră farsele.

Aveți cărți din aceste categorii în biblioteca dvs.?

Cred că oricine are astfel de cărți în bibliotecă, deoarece există mai multe moduri de a citi o carte. În plus fiecare cititor are propriul mod de a recepta și interpreta o lectură. Cărțile aduc cu ele mesaje și semnificații care pot fi percepute diferit de fiecare cititor. Preferăm anumite cărți, pe care le ținem aproape, la îndemână, cărțile „supuse”, ne „luptăm” uneori cu cele „revoltate” și ne amuzăm sau le uităm pe cele „jucăușe”.

Ne amintim:

⇒ Atunci când ne exprimăm o opinie realizăm un text argumentativ. În cadrul acestui tip de text trebuie să folosim conectorii potriviți.

Mai multe informații despre textul argumentativ găsești aici: brainly.ro/tema/4941476

Succes și spor la teme!

#SPJ6

Alte întrebări interesante