Istorie, întrebare adresată de LucAfl, 8 ani în urmă

10 idei principale pentru textul:
Etnogeneza românească
Imprejurările istorice în care s-a format poporul român au fost greu e deslușit. S-a spus la un moment dat că au reprezentat un mi- cul, o minune și o enig situatia special de nepătruns. Motivele aces- for afirmații se leagă de situaţia specială în care s-au aflat teritoriile vechii Dacii şi locuitorii lor, după ce au fost părăsite de romani. Şase secole de istorie a locuitorilor de la nord de Dunăre sunt pu- tin consemnate în izvoarele scrise din vremurile respective. Primele texte păstrate în limba română datează abia din secolul al XVI-lea. Cercetările arheologice, cu deosebire cele din ultimii 50 de ani, atestă o viețuire neîntreruptă în acest spațiu. Aceasta confirmă exis- tența unei populații autohtone, alături de mărturii care atestă prezen- ta succesivă a mai multor valuri migratoare. în bună măsură creştină, populația și-a păstrat apartenenţa la ro- manitate. Este acceptat, astfel, faptul că formarea poporului român a fost urmarea directă a cuceririi Daciei de către Traian și a romanizării populațiilor aflate între Carpați, Dunăre și mare. Acest proces complex a început înaintea conflictelor din secolele I-II d.H. și a continuat în tot spațiul românesc, chiar şi după ce s-au retras romanii (sec. III d.H.). Aşezarea slavilor în Balcani a separat populațiile autohtone de la nord de Dunăre de romanitatea răsăriteană. A izolat astfel, în această regiune, o insulă de latinitate, din care se va forma, în secolele VIII-X, poporul român. Dovadă incontestabilă a continuității daco-romane și a străvechii autohtonii este faptul că 60% din cuvintele vocabularului de bază al limbii române sunt de origine latină. Ele acoperă sfera categoriilor esențiale ale vieții, iar terminologia creştină este și ea majoritar latină.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mama80
1

Răspuns:

Etnogeneza româneascăete un proces complex dat de imprejurările istorice care au dus la paritia unui popor neolatin

Exista mai multe teorii despre formarea poporului roman.

Exista putine izvoare scrise despre etnogeneza romaneasca

Primele texte păstrate în limba română datează abia din secolul al XVI-lea.

Cele mai recente cercetarii arheologice  ne atesta  o viețuire neîntreruptă în acest spațiu.

Prin acestea se confirma existenta unei populatii autohtone la care s-a adaugat cucerirea Daciei.

Acest  proces complex a început înaintea conflictelor din secolele I-II d.H. și a continuat în tot spațiul românesc, chiar şi după ce s-au retras romanii (sec. III d.H.)

Prin asezarea slavilor in Balcani a izolato insulă de latinitate, din care se va forma, în secolele VIII-X, poporul român.

Dovadă incontestabilă a continuității daco-romane este faptul că 60% din cuvintele vocabularului de bază al limbii române sunt de origine latină.

Explicație:

Alte întrebări interesante