Limba română, întrebare adresată de cebanlilea70ceban, 8 ani în urmă

10. Redactează, in spatiul rezervat, portretul moral al unui personaj indragit, in zestrat cu o calitate pe care o apreciezi. Repere: al prezentarea personajului numele, titlul operei, autorul; 3 p bi prezentarea portretului moral şi evidentierea unei trăsături prin care se remarcă personajul: 5 p. ilustrarea trasaturii morale printr-un exemplu din opera respectivă: 2 p. di coerenţa textului; respectarea limitei de spațiu şi aranjarea textului in pagină. 2 p.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tigrulcelbun175
3

George Toparceanu a fost un mare prozator , publicist si fabulist roman , cunoscut si apreciat si ptr fabula ,,Leul deghizat " .

Fabula ,,Leul deghizat este o povestire cu talc povestita in versuri cu personaje necuvantatoare ,ce critica moravurile societatii in cazul de fata in mod indirect critica defectele oamenilor .

Titlul fabulei ,,Leul deghizat " ne sugerează, ca in opera se produc întâmplări neplăcute . Tema , falsitatea , autorul satirizează societatea , pe cei care conduc si ii nedreptățesc pe oamenii de rand .

Leul personaj principal ne este dezvăluit de catre autor in mod indirect prin atitudine si limbaj .,,Leul s a mbracat odata / Intr o piele de măgar / Ca sa vada cum se poarta lupii marii dregători / Cu noroadele blajine de supuși rumegători '/Autorul ne descrie planul leului , daca se poate sa aiba incredere prin modul de comportare , idei si actiunile lupilor .Leul voia sa se convingă daca are supusi pe care sa se bizuie , sunt de incredere si buni . ,,Deci trecand el intr o seara la o margine de crang / Ca un biet magar nătâng / Niste lupi cum il văzură , se reped la el pe loc / Si ntro clipa il înșfacă , gramadindu l la mijloc "/Lupii demonstreaza ca nu sunt exemple demne de urmat si putem trage cateva concluzii f. usor deoarece autorul vrea sa ne face cunoscut , tipul oamenilor prefacuti si lipsa de incredere si sinceritate . ,,_Stati miseilor !/Ajunge _ ca va rup in dinti acusi ! / Astfel va purtati voi oare cu iubitii mei supusi ? "/Personajele sunt considerate , ca au un mod diferit de a gandi , total opus .Leul se dovedeste sa stie ca , o judecata dreapta este importanta , este important sa stii ,sa dintingi binele de rau .Ii putem dezvalui usor caracterul leului dupa modul de comportare si acțiunile sale .ca întruchipează conducătorul perfect , căruia ii place adevărul , , îndrăzneț , curajos înțelept , cu o calitate morala desăvârșită.

Morala fabulei se deduce din aceasta istorioara in versuri si ne dezvăluie prin portretul moral al personajelor si al faptelor lor cat si din dialog , trădarea , răutatea , de multe ori ascundem ceea ce suntem .

Mesajul fabulei este ca , e bine sa avem compasiune sa aratam grifa deosebita fata de semenii noștrii si sa actionam fara prefăcătorie , gânduri ascunse , vedem bine ca lupii au fost descoperiți , li s au dat pe fata planurile ascunse de catre leu .

,,Leul deghizat de G. T. este o fabula , fiindcă narațiunea are ca personaje principale animale , are caracter alegoric si se termina cu o morala .

Daca nu iti place tot iti iei cateva idei si faci caracterizarea cum vrei tu .


tigrulcelbun175: daca maii trebuie sa mai adaugi virgula adauga tu pe mine ma obosit lla ochi can .d am scris a fost un dreptunghi mic de un rand
Alte întrebări interesante