10. Suma a două numere este 4 434. Al doilea număr este dublul primului. Care sunt cele două numere?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
- Metoda grafică
I nr. l--------l suma lor = 4 434
II nr. l--------l--------l
4 434 : 3 = 1 478 → primul număr
2 × 1 478 = 2 956 → al doilea număr
- Vom proceda prin Metoda grafica
I nr. |--------| ( Știm că suma lor e 4 434)
II nr. |--------|-------|
4 434 : 3 = 1478 ✓ Primul număr
2·1478= 2956. ✓ al doilea număr
Reținut:
Metoda figurativă metoda figurativă sau grafică este cel mai sugestivă metodă prin care o situație reală se poartă transpune în limbaj matematică. Rprezentarea datelor se face de regulă prin segmente de dreaptă care vor fi luate ca părți egale dintre un întreg. Prin această metodă se pot afla două numere când se cunosc suma și diferența suma și câtul respectiv diferența și câtul lor.
..........*********
. De învățat:
Problemele se încadrează în acest tip dacă în conținutul lor se afirmă că o mărime este cu...... (mai mare)( mai mică) decât cealaltă semnificând diferența dintre cele două mărimi iar expresii precum în total la un loc împreună și punct s.a sugerează suma .
Știu!
Câtul dintre două mărimi este sugerat de expresii de tipul: de atâtea ori mai mult, de atâtea ori mai puțin, de ... ori mai mare, de ... ori mai mic, de ... ori mai in vârsta , de ... ori mai tânăr, de ... ori mai scump, de ... ori mai ieftin ș.a , iar uneori este precizat direct.
Testez !
diferența este sugerată, de regulă , prin expresii cu ... mai mare (mai mica) , dar și prin mai in vârsta cu ..., mai scump cu ... etc.
* Metoda falsei ipoteze.
Lucrez înainte !
Algoritmul de rezolvare prin această metodă începe cu ipoteza presupunerea că sunt toate la de același fel se continuă cu un raționament care se finalizează cu o comparație cu una dintre datele problemei în urma căruia se stabilește cu cât sau mai rar de câte ori este nepotrivit ipoteza făcută această nepotrivire dintre presupuneri și enunț explică denumirea de metoda falsei ipoteze.
* Știu mai mult!
Divizibilitatea Nr nat.
Am reușit:
un număr natural a este divizibil cu numărul natural b dacă există un număr natural c astfel încât a egal b ori c numărul a se numește multiplu al numărului b iar b se numește divizor al lui a se folosesc scrierile matematice.
a : b. citim ,,a este divizibil cu b". sau a | b. citim ,,a divide b"
Mai știu?
Numere prime, numere compuse.
Aha, știam!
un număr natural diferit de 1 care are ca divizor numai pe 1 și pe rând să se numește număr prim numerele naturale diferite de 1 care nu sunt prime se numesc numere compuse numărul natural 1 nu este nici prin nici compus doar se admite un singur divizor singurul număr prim par este 2 toate numerele prime mai mari ca 2 sunt impare se observă că numerele prime sunt cele care are exact doi divizori divizorii improprii iar un număr este compus dacă are cel puțin trei divizori astfel spus admitere cel puțin un divizor propriu.
Sper că te am ajutat!
.