Istorie, întrebare adresată de marria39, 8 ani în urmă

Ofer Coroana + 20p.




Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zmeuradepadure
1

Cauzele colonizării grecești sunt de ordin economic, social, politic, cultural și chiar religios. Din punct de vedere economic, datorită colonizării s-a dezvoltat agricultura, meșteșugurile, comerțul, au apărut noi orașe, coloniile au devenit surse de materie primă, dar și piețe de desfacere a produselor grecești. Colonizarea a ajutat și la consolidarea demosului (poporului) și la încetarea conflictelor dintre conducători și cei conduși. Din punct de vedere cultural, civilizația greacă a influențat toate popoarele cu care a venit în contact. Trebuie să subliniem că influențele (culturale, religioase) erau reciproce. De exemplu, coloniile grecești din Asia Mică, intrând în contact cu populația Orientului antic, au conștientizat că ei, grecii, sunt un popor.

Coloniile grecești de la Marea Neagră erau destul de cunoscute: Histria, Callatis, Tomis ș.a. Populația locală și grecii au stabilit relații economice și comerciale reciproce. Geto-dacii ofereau grecilor grâu, pește, piei de animale, miere, ceară, lemn, metale, iar grecii vindeau geților - ceramică de lux, ulei de măsline, vin, podoabe, arme. Existau colonii agrare, comerciale, iar unele se mai ocupau și cu pirateria (Lipari). De multe ori, coloniile puteau deveni mai bogate și mai puternice decât metropola care le-a creat. Au existat cazuri când coloniile au luptat între ele sau chiar împotriva propriei metropole.Cauzele colonizării sunt diverse: de la creșterea numărului populației în polise și incapacitatea lui de a asigura cu hrană pe toți, nemulțumirea unor cetățeni față de conducerea plisului, până la progresele navale și descoperirea unor noi centre și căi comerciale. 

Direcțiile colonizării grecești sunt destul de clare: primul val de colonizatori s-a stabilit în Sicilia, Sudul Italiei, țărmurile Franței și Spaniei. Ulterior, grecii au colonizat Nordul Africii și țărmurile Mării Negre (Pontul Euxin). 

Alte întrebări interesante