Limba română, întrebare adresată de lucaeduard3733, 7 ani în urmă

12 Citeşte cu atenție enunțurile următoare. Scrie A în caseta din dreptul enunţului adevărat şi F în caseta din dreptul enunţului fals. . Ma credea că poveştile lui Ba au determinat-o pe Minli să plece. . Minli a plecat pentru a-l întreba pe Bătrânul din Lună cum să-şi schimbe norocul. . Un băieţel anunţă că a văzut-o pe Minli plecând cu bocceluța spre Muntele din Lună.
________________________povestea jos
Soarele alunecase către apus şi luna se ridica sus pe cer când Ma şi Ba se intoarseră de la câmp, in cu minasulul de orez proaspăt gătit, găseau casa ca fiind neobişnuit de întunecată şi de liniştită -De ce stă Mini pe Intuneric? se mira Ma in timp ce se apropiau de casă.

-Poate e tristă că a renunțat la pestisorul ei, spuse Ba clătinând din cap.

-Puteam fi oare mai bătuţi de soartă decât suntem deja? ofta Ma. Nu ne putem permite nici măcar să hráni Insă, când cei doi intrară în casă şi citira biletul, Ma scoase un ţipăt ascuţit, ca de pisică.

pestisorul fiicel noastre.

Dragii mei Ma şi Ba,

Am pornit la drum spre Muntele Nesfârşit pentru a-l întreba pe Batranul din Lund cum ne putem schimba norocul Se prea poate să lipsesc de acasă timp îndelungat, dar va rog să nu vă îngrijorati, nu voi păți nimic. La întoarcere, vol umple casa cu aur şi jad

Cu drag, fiica voastră ascultătoare,

Minli

-M-a luat gura pe dinainte, se plânse ea. Acum suntem şi mai bătuţi de soartă, cu fiica noastră dispărută! -Linişteşte-te, nevastă, încearcă Ba să o încurajeze. Dacă ne mişcăm îndeajuns de repede, o prindem din urmă şi o aducem acasă.

Ba scoase in grabă sacul de pânză, adună câteva pături şi umplu o sticlă cu apă.

-E inaintea noastră cu o jumătate de zi, spuse el. S-ar putea să ne ia un timp până s-o gasim. Mall privi, apoi pregăti pentru drum orezul gătit, răsturnându-l intr-o oală cu capac. Nu conteni din plâns nicio

clipă.

-Numai poveştile tale sunt de vina, suspină ea. Le-a dat crezare şi acum a plecat să vâneze cai verzi pe pereţi. Ba simţi cuvintele ei tăioase ca lama unui cuţit, însă, în ciuda durerii care i citea pe chip, rămase tăcut şi îşi văzu de Impachetat. Cu mâinile tremurânde lega desaga, dar acestea îşi recăpătară blândeţea când îi atinse umerii lui Ma.
-53 mergem, zise el.

leşind din casă, dădură cu ochii de vecinii care se iteau pe la usi. Auziseră strigătul lui Ma prin pereții subţiri şi erau curioși să afle ce s-a întâmplat. Când Ma și Ba le dădură vestea, părea că întregul sat s-a revărsat pe uliţă. -Muntele Nesfârșit? Bătrânul din Luna? Să vă schimbe norocul? se văitau vecinii. Porniți cât mai iute 5-0

găsiţi sau n-os-o mai vedeţi întoarsă nicicând. Nesăbuita de Minli! Vrea să facă imposibilul! Toţi sătenii arătau cu degetul spre locul unde o văzuseră ultima oară pe fetiţă. Unii o zăriseră când se întorcea

acasă, alţii pe câmpul de orez. Însă, într-un final se auzi vocea unui băiețel: - Am văzut-o cu bocceluța ei. A luat-o încolo, spuse arătând spre Muntele Neroditor.

Şi, după ce sătenii îşi luară rămas-bun de la ei, Ma și Ba porniră la drum, spre Muntele Neroditor, călăuziţi doar de lumina lunii şi fără altă tovarășie decât cea a propriilor umbre. Ajunşi la poalele muntelui, se priviră cu neîncredere.

-Oare incotro s-o fi luat de aici? se întrebă Ba, aprinzând lampionul pe care îl ţinea în mână.

Lumina blândă parcă mai încălzea aerul şi însufleţea întunericul din jur.

-Aicil strigă Ma, arătând spre pământul de sub picioarele lor. Sunt urme de paşi care duc spre pădure. Poate sunt ale lui Minli!

Ma cercetă urmele şi băgă de seamă că erau însoțite de o linie continuă, şerpuită.

Ba ii făcu semn soţiei sale:

-Dar ce-or fi acestea? se întrebă el.

- Poate că Minli târa un baston după ea, zise Ma. S-ar putea ca aceştia să fie pașii ei.

Ba privi din nou urmele. Păreau mici și sprintene. -Da, aşa pare să fie, zise Ba. Haide să le urmăm!
Zis și făcut.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bugaaiannikaa
0

Răspuns:

1.A

2.A

3.F

Explicație:

sper ca team ajutat!

Alte întrebări interesante