Matematică, întrebare adresată de lauracarpanmosor, 8 ani în urmă

12 Rezolvați, în mulțimea numerelor reale, ecuațiile:

c)
 \frac{y -  \sqrt{2} }{ 3}  +   \frac{y +  \sqrt{2} }{2}  = 4 \sqrt{2}  + y
d)
(y -  \sqrt{3} ) \times (y -  \sqrt{5)}  = 0
e)
 |7 -  \sqrt{7}  \times x|  = 14

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marinalemandroi
3
Aducem la același numitor 6 in stânga și in dreapta și avem:
(2y-2 √2+3y+3 √2)=24 √2+6y
5y-6y=24 √2-√2
y=-23√2

d. Pentru ca produsul sa fie 0 avem:
y-√3=0
y= √3

Sau

y-√5=0
y= √5

e. Eliminam modului și avem 2 cazuri:
Caz 1:
7-x√7=14
x √7=-7
x=-√7
Caz 2:
7-x √7=-14
x √7=21
x=3 √7

lauracarpanmosor: mulțumesc
Răspuns de Toaderus
0

Explicație pas cu pas:

c) \frac{y-\sqrt{2} }{3}+\frac{y+\sqrt{y} }{2} =4\sqrt{2}+y Primul lucru pe care il vom face va fi sa aducem la numitor comun, prima fractie o inmultim cu 2, a doua cu 3, iar numerele din partea drepata cu 6. Astfel:

\frac{2y-2\sqrt{2} }{6} +\frac{3y+3\sqrt{2} }{6} =\frac{24\sqrt{2}+6y }{6}

acum putem elimina numitorul:

2y-2\sqrt{2}+3y+3\sqrt{2}= 24\sqrt{2}+6y

5y+\sqrt{2} =6y+24\sqrt{2}

trecem toate valorile pe o singura parte:

y+23\sqrt{2} = 0 rezulta ca y=-23\sqrt{2}

d)(y-\sqrt{3})X(y-\sqrt{5})=0

y^{2}-y\sqrt{5}-y\sqrt{3} -\sqrt{15}  =0

y^{2}-y(\sqrt{5} +\sqrt{3})-\sqrt{15}=0

ecuatie de grad 2, calculam delta:

delta = b^{2}-4ac

delta = (5+2\sqrt{15}+3) - (4 X 1 X \sqrt{15}) = 5-2\sqrt{15} +3 =(\sqrt{5}-\sqrt{3}  )^{2}

solutii:

y1 = \frac{(\sqrt{5} +\sqrt{3}) - (\sqrt{5} -\sqrt{3})  }{4} =\frac{\sqrt{5}+\sqrt{3}-\sqrt{5}-\sqrt{3} }{4} = \frac{0}{4} = 0

y2 =  \frac{(\sqrt{5} +\sqrt{3}) + (\sqrt{5} -\sqrt{3})  }{4} =\frac{\sqrt{5}+\sqrt{3}+\sqrt{5}+\sqrt{3}   }{4} = \frac{2\sqrt{5} +2\sqrt{3} }{4} = \frac{\sqrt{5} +\sqrt{3} }{2}

e) |7-\sqrt{7}x| = 14

in functie de valoarea din modul avem 2 cazuri:

caz 1: 7-\sqrt{7}x = 14

-x\sqrt{7} =7\\x=-\sqrt{7}

caz 2: 7-\sqrt{7}x = -14

-x\sqrt{7} =-21\\x\sqrt{7} =21\\x=\frac{21}{\sqrt{7} } =\frac{21\sqrt{7} }{7}

Alte întrebări interesante