2. Tatăl este bolnav de hemofilie, iar mama este sănătoasă. Stabiliți următoarele: a) genotipul părinţilor; b) fenotipul şi genotipul descendenților posibili din F1; lp c) procentul descendenților, din prima generație, care pot manifesta boala şi cauza manifestării acestei maladii cu o frecvenţă mai mare la sexul masculin. lp Scrieți toate etapele rezolvării problemei. 0,5p
Răspunsuri la întrebare
a) Genotipul tatălui este XH (hemofilia este legată de cromozomul X, iar H reprezintă alela normală, iar h reprezintă alela care codifică pentru hemofilie) și al mamei este XhY (Y este cromozomul sexual care determina sexul, iar Xh reprezintă alela echilibrată care nu codifică pentru hemofilie dar poate transmite boala)
b) Fenotipul şi genotipul descendenților posibili din F1 ar fi:
50% XHXh (femei care nu au boala, dar poartă alela)
50% XhY (băieți care au boala)
c) Procentul descendenților din prima generație care pot manifesta boala este de 50%, deoarece jumătate din descendenți sunt băieți și au genotipul XhY. Boala este mai frecventă la sexul masculin deoarece este legată de cromozomul X si băieții au doar un singur cromozom X (XhY) în timp ce fetele au două cromozom X (XHXh) și unul dintre ele poate compensa efectul celuilalt.