Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

2x + y-1
= 2
d)
x + 2
5x - y = 5
1
+ y=12
х
e)
1
-2y=6
х​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Criss1803
9

Răspuns:

d) (2x+y-1)/x+2=2 (inmultim pe diagonala (x+2)×2)

5x-y=5

⇒ 2x+y-1= 2x+4

5x-y=5 (in prima ecuatie putem obs ca 2x se simplifica, deoarece dacă l-ai duce in partea stanga ai avea 2x-2x=0)

⇒ y=5

5x-y=5 ⇒ 5x-5=5 ⇒ x=10/5 ⇒ x=2

e) 1/x+y=12

1/x-2y=6

(in situatia data vom proceda astfel, din prima ecuație il vom trece pe y in partea dreapa, avand 1/x=12-y, iar apoi vom schimba in ecuatia a doua pe 1/x cu 12-y)

1/x=12-y

1/x-2y=6 ⇒ 12-y-2y=6 ⇒ -3y= -6 ⇒ y=-6/-3 ⇒ y=2

(minusul dispare, deoarece (-)×(-)=(+) )

(acum vom schimba in prima ecutie y=2)

1/x+2=12 ⇒ 1/x=10 (amplificam cu x si scapam de numitor)

⇒ 1=10x ⇒ 10x=1 ⇒x=1/10

Alte întrebări interesante