Geografie, întrebare adresată de Ana1994, 9 ani în urmă

3 asemanari si 3 deosebiri intre grupa nordica si grupa sudica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
65

Răspuns:

Asemănări și deosebiri între Grupa Nordică a Carpaților Orientali (Carpații Maramureșului și ai Bucovinei) și Grupa Sudică a Carpaților Orientali (Carpații de Curbură)

→ Asemănări  

1. modul de formare – ambele subunități de relief s-au format prin încrețirea scoarței terestre în timpul orogenezei alpine.  

2. tipuri de relief specifice – în ambele unități de relief este prezent relieful petrografic.  

3. gradul de fragmentare – în ambele unități de relief se întâlnesc depresiuni intramontane – depresiunea Maramureș, depresiunea Brașov.

→ Deosebiri  

1. altitudini – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali, altitudinea maximă este de 2303 m în vf. Pietrosu Rodnei – munții Rodnei, iar în Grupa Sudică a Carpaților Orientali, altitudinea maximă este de 1954 m în vf. Ciucaș – munții Ciucaș.  

2. alcătuire petrografică – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali se întâlnesc 3 șiruri paralele de roci ( în vest – roci vulcanice, în centru – roci șisturi cristaline și în est – roci sedimentare cutate) comparativ cu Grupa Sudică a Carpaților Orientali care este alcătuită din roci sedimentare cutate.

3. tipuri de relief – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali se întâlnește relieful glaciar ( vai și circuri glaciare) iar în Grupa Sudică a Carpaților Orientali lipsește acest tip de relief.

Alte întrebări interesante