3. Învățătoarea afirmă că pata de cerneală s-a transformat într-o diademă a colegialităţii". Explică afirmația, identificând două situații din text care o susţin.
Răspunsuri la întrebare
Textul suport face parte din textul Pată de cerneală, text după Sanda Georgescu.
Afirmația învățătoarei cu privire la pata de cerneală transformată într-o diademă a colegialității reliefează colegialitatea, prietenia și bunătatea de care cei doi colegi, Simona și Vlăduț, au dat bunătate.
Raportându-ne la două situații din textul suport, vom afla că Simona, deși a promis să nu spună nimic cu privire la incidentul ce a avut loc, are mustrări de conștiință. În această situație ea își dovedește colegialitatea față de Vlăduț, știind că nu ar fi corect față de acesta să piardă oportunitatea de a fi numit șef de clasă – vezi secvența: Constrânsă, Simona a promis că nu va spune nimic. O altă secvență care susține acest lucru: Dar fetița nu ridica ochii din podea (…) Din cauza ei, Vlăduț nu va mai fi ales șef de clasă.
O altă situație ce susține afirmația învățătoarei îl are în prim plan pe Vlăduț, care își dovedește colegialitatea față de Simona prin faptul că nu își dorește să o dea de gol cu privire la incidentul ce a avut loc. Ba mai mult, nu o lasă nici pe ea să spună ce s-a întâmplat, chiar dacă asta înseamnă că el nu va mai fi numit șef de clasă.
Aceste situații ilustrează afirmația făcută de doamna învățătoare, care a apreciat atât gestul Simonei, cât și gestul lui Vlăduț. Acest incident le-a oferit ocazia să descopere valori prețioase – colegialitate, prietenie, bunătate, înțelegere.
Putem descoperi despre Pată de cerneală – text după Sanda Georgescu și aici: https://brainly.ro/tema/9987705
Spor la teme!
#SPJ1