Limba română, întrebare adresată de xTreEaM, 8 ani în urmă

3)Transcrie din textul dat :
-2 cuvinte derivate cu prefix
-2 cuvinte compuse​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
2

Salut!

"În nopțile reci de toamnă văzduhul parcă freamată. O lume ciudată pare că prinde ființă sub stele noiane de frunze desprinse*** pare că sunt purtate de vânturi, umbre se strecoară rătăcite, țipete răsar şi se sting chemări de călăuzire umplu largul cuprinsului. Sunt paserile călătoare."

***desprinse - cuvânt format prin conversiune, adjectiv provenit din participiul verbului a desprinde.

  • verbul "a desprinde" este format prin derivare: prefixul "des-" + prinde;

"Un stol de turturele a întârziat. Grăbite s-au strâns în dimineata această şi-n fâlfâirile lor, care s-aud ca nişte sunete supte ușor dintr-un flaut, pornesc. Întâi o iau pe aproape de pământ, peste lunci deasupra rariştilor printre plopii inalti ca şi cum ar vrea sa mai vada locurile aceste o dată. Apoi fac un ocol mare de jur împrejurul păduricii, în vreme ce o raza de soare împunge pânza norilor şi tiveşte pe cer o dungă de lumina. Bucuroase paserile bat din aripi şi se hotărăs. Ajung deasupra râului un țipăt năduşit. Și-n clipa aceea un bubuit de puşcă clocotește aerul cuprinsurilor. O turturică își curma zborul, îşi adună apoi puterile cu cel din urmă fior al vieți, se rotește în doua cercuri, se înalță drept, ca o săgeată în vazduh, spre raza de soare, apoi cad rostogolindu-se în undele râului, care o fură şi o poartă departe."

  • deasupra: cuvânt format prin compunere prin contopire: de+asupra;

  • împrejurul ➡️împrejur - cuvânt format prin compunere prin contopire: în + pre + jur;

  • departe - cuvânt format prin compunere prin contopire: de + parte;

"Stingher soțul urmăreşte puțin stolul, apoi se întoarce, caută ingrijat şi pe apa tulbure işi vede tovarăşa. O putere îl ține atunci deasupra vâltoarei cu ochii nedesprinşi de la trupul plăpând şi pătat de sânge ce lunecă la vale, de la trupul, pe care în cercuri strânse îl urmăreşte mereu.

Şi sub cerul în care raza de soare s-a stins, călătorește trei stolul, care se sterge în zare, ca un rămas bun, paserea moartă mânată de valuri şi porumbelul care se roteşte mereu urmărindu-şi sotia ca un simbol al veşnicei iubiri!...

Si-n urma lor toamna cade mai grea."

  • nedesprinși - cuvânt format prin derivare: prefixul "ne-" + desprinși;

  • de la - cuvânt format prin compunere prin alăturare fara cratimă.

#copaceibrainly

Alte întrebări interesante