Limba română, întrebare adresată de margaritadriana74, 8 ani în urmă


4. Realizează un eseu, de 15-30 de rânduri, in care să demonstrezi că protagonistul nuvelei scrise de Costache Negruzzi este un personaj romantic. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de madalina123440
11
Alexandru Lăpușneanul – Costache Negruzzi

Încadrare în context
Opera literară Alexandru Lăpușneanul este o nuvelă romantică de inspirație istorică. Nuvela Alexandru Lăpușneanul este prima nuvelă istorică din literatura română, o capodoperă a speciei și model pentru autorii care au cultivat-o ulterior. Publicată în perioada pașoptistă, în primul număr al Daciei literare (1840), nuvela ilustrează una dintre sursele literaturii romantice, istoria națională (Evul Mediu), potrivit recomandărilor lui Mihail Kogălniceanu din articolul-program al revistei, intitulat Introducție, care constituie și manifestul literar al romantismului românesc. Ulterior, nuvela a fost inclusă în ciclul Fragmente istorice, din volumul Păcatele tinereților (1857).

Încadrare în specie și curent literar
Este o nuvelă deoarece este o specie epică în proză, cu o construcție riguroasă, având un fir narativ central. Se observă concizia intrigii, tendința de obiectivare a perspectivei narative și verosimilitatea faptelor prezentate. Personajele sunt relativ puține, caracterizate succint și gravitează în jurul personajului principal.
Este o nuvelă romantică datorită mai multor trăsături: specie; inspirația din istoria națională (Evul Mediu); temă; conflict; narațiune liniară; personaje excepționale în situații excepționale; personaje construite în antiteză (doamna Ruxanda blândă, supusă influențabilă, iar Lăpușneanul crud, tiran, răzbunător); culoarea epocii în descrieri cu valoare documentară, nu cu valoare epică (descrieri amănunțite ale vestimentației și ale obiceiurilor: descrierea vestimentației lui Lăpușneanul în biserică și a mesei domnești); gesturi și replici spectaculoase și memorabile.
Nuvela istorică este o specie literară cultivată de romantici, care se inspiră din trecutul istoric (Evul Mediu): tema, personajele și culoarea epocii (mentalități, comportamente, relații sociale, obiceiuri, vestimentație, limbaj).

Viziunea despre lume
Scriitorii pașoptiști se inspiră din cronici și din folclor, conform esteticii romantice și recomandărilor din Introducție la Dacia literară: „Istoria noastră are destule fapte eroice (...) pentru ca să putem găsi și la noi sujeturi de scris, fără să avem pentru aceasta trebuință să ne împrumutăm de la alte nații”. Costache Negruzzi, întemeietorul nuvelei istorice românești, este primul scriitor care valorifică într-o creație literară cronicile moldovenești (Letopisețul Țării Moldovei de Grigore Ureche și de Miron Costin). Nuvela de inspirație istorică aduce în momentul apariției nu un model de patriotism, ci un antimodel de conducător ca un avertisment adresat contemporanilor într-o perioadă de efervescență revoluționară.

Sper ca te-am ajutat dar îmi era de folos o poza.
Alte întrebări interesante