40 Compară secvenţele selectate din text și explică asemănările și deosebirile pe care le surprind, între lumea ficțională a literaturii și realitatea virtuală a jocurilor pe computer. „fără să bănuiască o clipă adevărul: că nu trăieşte în realitate, ci în niște pagini scrise cu pixul într-un caiet" „Se-ntreba uneori dacă Duke, eroul, sau monștrii ştiau că nu sunt adevărați, că totul e doar un joc, în care ei trebuie să facă tot ce le comandă copilul care se joacă." „fără să bănuiască niciun moment adevărul: că, la rândul lui, el nu trăieşte în realitate, că e și el doar un personaj din povestirea mea și că eu, scriitorul, pot să-l fac să meargă pe role..."
Răspunsuri la întrebare
Citim cu atenție textul Florin scrie un roman de Mircea Cărtărescu și comparăm cele trei secvențe din text pentru a putea explica asemănările și deosebirile între lumea ficțională a literaturii și realitatea virtuală a jocurilor pe computer.
Asemănări:
- atât lumea literaturii cât și cea a jocurilor pe computer sunt lumi imaginate, virtuale;
- ambele lumi dau frâu liber imaginației etc.
Deosebiri:
- în lumea literaturii cititorul nu are posibilitatea de influența personajele așa cum are posibilitatea să o facă copilul care se joacă un joc pe calculator;
- lumea ficțională oferă cititorului posibilitatea de a decoda anumite simboluri printr-un proces cognitiv complex, în timp ce realitatea virtuală a jocurilor pe computer oferă utilizatorilor divertisment și puterea de a manipula obiecte sau de a acționa conform unor situații specifice etc.
Ne amintim:
Florea, haiducul este personajul romanului scris de Florin, care la rândul său este personaj în romanul scris de domnul Florescu, un alt personaj al operei Florin scrie un roman de Mircea Cărtărescu.
Textul este alcătuit din trei secvențe narative, cu teme și subiecte distincte însă cel mai important aspect avut în vedere este relația dintre autor, narator și personaj.
În momentul în care cititorul trăiește intens întâmplările haiducului Florea, naratorul trece la cea de a doua secvență narativă, plasată în zilele noastre, în care Florin narator și personaj, apare atât în ipostaza de scriitor al unui roman cât și în cea de copil care joacă jocuri pe calculator.
În cea de a treia secvență narativă naratorul Florin devine la rândul său personaj în romanul scris de domnul Florescu. Sfârșitul narațiunii ne dezvăluie faptul că naratorul Florescu devine la rândul său un personaj într- lume fictivă, care dă frâu liber imaginației, creată de autorul Mircea Cărtărescu.
Mai multe informații despre ipostazele naratorului aici: https://brainly.ro/tema/510830
Succes și spor la lecții!