Biologie, întrebare adresată de andreeacojocari24, 8 ani în urmă

5. Citește atent informația, analizează și rezolvă sarcinile propuse.


Miceliul se află în sol și este alcătuit din numeroase filamente albe, subțiri și lungi, numite hife. Hifele absorb apa și substanțele nutritive din sol. Neavând clorofilă, orgnismele date nu-și pot produce substanțele organice necesare de sinestătător. Astfel, majoritatea lor extrag substanțele organice necesare din resturile organice în descompunere ale plantelor și animalelor moarte. Altele, cum este cornul-secării, care parazitează pe boabele semințelor de secară, se hrănesc cu substanțe organice extrase din țesuturi vii. Mucegaiul-cenușiu se dezvoltă pe produsele alimentare, astfel alterându-le.

a. Scrie denumirea regnului, organismele căruia au fost descrise în text.


b. Determină modul de nutriție la cornul-secării, menționat în fragment.


c. Prezintă dovezi, în 1-2 enunțuri, ce-ar justifica opțiunea privind tipul de nutriție al cornului-secării.


d. Notează o asemănare, dintre organismele recunoscute în text, cu plantele.


e. Prezintă două argumente ce ar indica rolul în natură și în viața omului a organismelor din regnul descris în text. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nataliaignat
4

Răspuns:

a Ciuperci sau Mycota

b parazitar,

c cornul-secării, parazitează pe boabele semințelor de secară, se hrănesc cu substanțe organice extrase din țesuturi vii.

d Creștere nelimitată; Absorbția hranei; Locomoția este absentă;

e Stabilindu-se pe țesuturile de plante sau animale vii sau moarte, ciupercile le descompun cu ajutorul enzimelor lor în timpul vieții, transformându-le în compuși mai simpli. Sau, cum se spune, ciupercile mineralizează reziduurile organice. Astfel, pălăria și alte ciuperci care cresc în pădure transformă gunoiul, format din ramuri mici, ace și frunze, în sol. Mulți alți ciuperci saprofiti participă la procesul de mineralizare în solul câmpurilor și grădinilor, în coloana de apă din corpurile de apă. Distrugerea reziduurilor de plante și animale, mineralizarea acestora, ciupercile în ansamblu efectuează un mare serviciu sanitar pentru a elimina substanțele inutile, creând adesea substanțe utile pe parcursul vieții. Locuită, de exemplu, în sol, cresc calitatea acestuia. Nu fără motiv, prezența unora dintre ele în sol servește în prezent ca indicator al fertilității sale.

Источник: https://coonwood.ru/ro/problemnye-zony/znachenie-gribov-v-prirode-i-zhizni-cheloveka-znachenie-gribov-v-prirode-i.html

Explicație:

Alte întrebări interesante