5 evenimente speciale din istoria bucurestiului Este urgent
Răspunsuri la întrebare
1459
Întâlnim prima atestare documentară în care apare numele de București, într-un hrisov emis de domnitorul Vlad Țepeș.
1659
Bucureștiul devine, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica, Capitala Țării Românești. Orașul va beneficia, cu această ocazie, de o serie de lucrări de reconstrucție și dezvoltare. Tot acum se înalță o multitudine de biserici, ateliere și hanuri importante. Acestea vor fi grupate pe străzi individuale, precum Lipscani, Șelari, Covaci sau Gabroveni, numite, în vremea aceea, ulițe.
1679
De anul 1679 se leagă nu unul, ci două evenimente importante din istoria Capitalei. Vorbim aici de inaugurarea primei școli românești, la porunca domnitorului Șerban Cantacuzino, dar și de punerea în funcțiune a primei fabrici de postav. Tot atunci va fi pornit șantierul pentru construcția mânăstirii Cotroceni.
1761
Apare prima consemnare scrisă a tradiției conform căreia orașul a fost întemeiat de un cioban pe nume Bucur, regăsită într-un manuscris redactat de misionarul Blasius Kleiner. Potrivit documentului, denumirea de București ar fi fost, de asemenea, inspirată din numele acestuia.
1812
Încă funcțională, cea mai veche cafenea din Capitală, amplasată pe strada Covaci și intitulată sugestiv Cafeneaua Veche, este atestată documentar în 1812, deși fusese deschisă încă din 1781. Acesteia i-au trecut pragul personalități de seamă, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și regele Carol al II-lea.