5. Redactează un eseu, în spaţiul rezervat, în care să prezinți o operă literară citită recent. .
Referă-te la conținutul ei
URGENT?!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Oricât de sublimă ar fi o carte, tot o să-i găsesc un cusur, un punct slab, o bilă neagră. Am crezut mereu că în literatură, perfecțiunea e relativă. Asta până când am citit „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija.
„Tema pentru acasă” prezintă povestea lui Mihai Ulmu. Un tânăr profesor în Poiana, pe care-l îndrăgesc toate elevele, dar el n-are ochi pentru niciuna. După ce Mihai e acuzat că duce prin noroi numele lui Stalin, devenind un așa-zis dușman al poporului, acesta este arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare.
Cum spuneam, toate elevele lui Mihai din ultimul an îl iubeau pe acesta, dar doar una dintre ele era dispusă să moară pentru el, tânăra Maria Răzeșu, care împrumutase de la profesor o carte de poezii. Când află că profesorul ei de literatură e în închisoare, Maria pune la cale un plan pentru a-l ajuta să evadeze, având ca pretext înapoierea volumul de poezii. Astfel, după un plan iscusit, Mihai reușește să evadeze, realizând, într-un final, cât de mult o iubește pe fosta lui elevă. Dar fiindcă nimic nu-i doar lapte și miere, fericirea lor n-a durat decât o săptămână, după care sunt amândoi prinși și arestați. Cum va rezista povestea de amor dintre Mihai și Maria, în spatele gratiilor mari de fier? E iubirea evadarea din infern?
„Tema pentru acasă” e un roman unic. Nu l-aș putea compara cu nimic altceva din ce am citit. Ingeniozitatea literară a autorului e la nivel de geniu, Dabija reușind să ridice simplitatea la rang de artă.
Explicație:
Succes!
se poate folosi si ca rezumat D-L GOE (eu am luat pe el nota 10)