5. Ştiindu-l ca bun "fizician", o colegă îl roagă pe Costel să găsească o metodă cu ajutorul căreia să poată verifica dacă cerceii pe care i-a primit cadou sunt din aur. "Cunosc o metodă simplă, dar nu suficient de sigură"-a răspuns Costel. La ce metodă s-a gândit şi cum va proceda Costel, folosindu-se de ustensilele din laboratorul de fizică, pentru a putea să-şi ajute colega?
Te rog frumos am nevoie urgend
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Costel are dreptate, metoda nu e chiar sigura, pentru ca necesita respectarea unor conditii : cerceii nu trebuie sa aiba goluri, masuratorile ar trebui sa fie extrem de precise, si, cel mai important, bijuteriile nu se fac din aur pur. Acesta e moale si se deformeaza usor prin purtare. In consecinta, el este aliat cu diferite metale, in general cu cupru. Aceasta duce la o scadere a densitatii bijuteriilor de aur ( fata de valoarea de 19,3 g /cm³) dar ea ramane mult mai mare fata de a metalelor uzuale.
Metoda este determinarea densitatii cerceilor si compararea ei cu valorile standard, din tabele.
Este nevoie de o balanta precisa si o mensura mica, gradata de precizie.
Se cantaresc cerceii - sa spunem ca au 3 grame .
Se pune apa in mensura pana la nivelul de 5 cm cubi . Se scufunda cerceii in apa si se masoara cu atentie noul nivel al apei . Este de 5,2 cm³.
volumul cerceilor este 10,2 cm³ - 10 cm³ = 0,2 cm³
se calculeaza densitatea = masa : Volum
ρ = m / V = 3 g : 0,2 cm³ = 15 g /cm³
Avand in vedere valoarea determinata a densității - 15 g /cm³, Costel poate spune cu certitudine ca respectivii cercei sunt din aur, dar nu poate preciza si titlul aliajului.
In tabelele de specialitate, aurul de 18 carate ( Au 75 % ) are densitatea de 16,5 g /cm³ iar cel de 14 carate ( 58,5 % ) are densitatea de 14,5 g /cm³. Valoarea obtinuta este intermediara si are un nivel oarecare de eroare.