Chimie, întrebare adresată de pokerstar, 9 ani în urmă

6 metode de separarea substanțelor din amestecuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Brooke89r
89
Decantarea = metoda de separare a componentelor unui amestec eterogen, pe baza diferentelor de densitate, fara a modifica starea lor de agregare.

Filtrarea = metoda de separare a componentelor unui amestec eterogen, fara a modifica starea lor de agregare, folosind un filtru pe care se depune substanta solida. Ex: pulbere de carbune cu apa.

Cristalizarea = metoda de separare a unei substante solide dintr-o solutie(amestec omogen), prin formare de cristale. Ex: sare dizolvata in apa.

Distilarea = operatia de purificare prin separarea componentelor dintr-un amestec omogen de lichide care au puncte de fierbere diferite,  prin fierbere urmata de condensarea vaporilor formati. Ex: apa cu alcool. 

Extractia = operatia de purificare a substantelor prin separarea componentelor dintr-un amestec (lichid sau solid) cu ajutorul anumitor lichide, pe baza solubilitatii diferite a componentelor.
Sublimarea = operatia de purificare a unei substante solide prin trecerea directa din stare solida in stare de vapori, urmata de condensarea acestora. Ex: naftalina, iodul s.a.
Alte întrebări interesante