Limba română, întrebare adresată de ioanaropan24, 8 ani în urmă

6. Precizează, în două - trei enunțuri, o trăsătură a textului liric, identificată în fragmentul de mai jos, ilustrând-o cu o secvență: „Frunză verde de alună, Mă dusei noaptea pe lună, Să găsesc o floricică Care mult inima-mi strică, Şi s-o-ntreb de ce-n grădină Pleacă fruntea şi suspină?". REPEDEEEE!!!!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
7

Salut!

Poate cea mai importantă trăsătură a textului liric care se regăsește în această secvență, citată dintr-o doină de dor, este expresivitatea limbajului.

Poetul necunoscut folosește figuri de stil, precum metafora „Să găsesc o floricică/Care mult inima-mi strică”, întrebarea retorică „Și s-o-ntreb de ce-n grădină/Pleacă fruntea și suspină?”, astfel exprimându-și sentimentul de dragoste față de persoana iubită, pe care o aseamănă unei flori, și de tristețe cu gândul că aceasta ar putea fi mâhnită („pleacă fruntea și suspină”) din cauza singurătății și dorului de el.

O altă trăsătură a textului liric este folosirea verbelor la persoana I („să găsesc”, „s-o-ntreb”) și a pronumelor la persoana I („ dusei”, „inima-mi strică”), prin adresarea directă a poetului către iubita sa.

  • Ne reamintim că genul liric reuneşte toate creaţiile literare în care poetul îşi exprimă în mod direct stări şi sentimente, asumându-şi vocea eului liric, folosind un limbaj artistic.

Un model de argumentare a apartenenței la genul liric se găsește aici: https://brainly.ro/tema/1468815

Alte întrebări interesante