Limba română, întrebare adresată de alexsukaru214, 8 ani în urmă

6. Specifică numărul, persoana şi timpul următoarelor verbe din text:
stătea
arati va muri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eyesgreen
5

Răspuns:

STATEA=NUMARUL SINGULAR,PERSONA A III-A , MODUL INDICATIV,TIMP IMPERFECT,TRANZITIV

ARATI-NUMARUL SINGULAR,PERSOANA AIII-A,MODUL INDICATIV,TIMP PREZENT,TRANZITIV

VA MURI-NUMARUL SINGULAR,PERSOANA AIII-A,MOD INDICATIV,TIMP VIITOR SIMPLU,INTRANZITIV

Explicație:

Verbul este o parte de vorbire flexibilă care exprimă în general acțiuni ale persoanelor/obiectelor (Mihai mănâncă. Ioana citește.). Celelalte verbe pot indica: stări ale obiectelor (Mașina stă în parcare), posesia unui obiect de către alt obiect (Vasile are o carte. Cartea are multe pagini.), necesitatea acțiunilor sau a obiectelor (Trebuie să mănânc. Îmi trebuie o mașină.), posibilitatea de face anumite acțiuni (Pot să cânt la pian.), voința sau dorința unei persoane de a face o acțiune (Vreau să merg la film., Doresc o prăjitură.).

Atunci când se dorește numirea unui verb se folosește forma verbală, nepersonală a acelui verb, numită infinitiv. Prin urmare se spune verbul a fi, a mânca, a fi, a vedea, a merge etc.După capacitatea verbului de a forma singur predicatul, verbele se împart în: verbe predicative – au înțeles de sine stătător și verbe nepredicative – nu au înțeles de sine stătător. Verbele nepredicativ sunt de două feluri:verbe auxiliare și verbe copulative.

În funcție de persoană verbele pot fi: verbe personale – prezintă forme pentru toate persoanele și verbe impersonale – acțiunea nu poate fi atribuită unei persoane.

După relația verb – complement direct, verbele pot fi: verbe tranzitive și verbe intranzitive.

Alte întrebări interesante