Limba română, întrebare adresată de andreeaciobotea65, 8 ani în urmă

7. Exprimați in cuvinte propria starea de spirit degajată de intreaga poezie.alexandru macedonski​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ana3109
3

Explicație:

În primul rând, ,,Cântecul ploaiei”de Alexandru Macedonski este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.

In al doilea rând, titlul poeziei este o personificare ce descrie sunetul dezlănţuirii naturii ce îşi află un corespondent în fiinţa interioară, răvăşită, lipsită de apărare în spaţiul acvatic; ,,cântecul”este un simbol,o metaforă a deznădejdii, a senzației de amenințare, învăluind ființa într-o stare sumbră, de melancolie,,,ploaia”devine o muzică într-un spectacol al tristeții.

In al treilea rând, poetul trăiește sentimentul de dramatică singurătate a ființei , neputinţa de a-și manifesta trăirile,iar atmosfera generală a poeziei este dominată de tristețe, melancolie și nostalgie, sentimente datorate ploii nesfârșite. Cadrul exterior, în care ploaia copleșește totul, influențează trăirile și sentimentele, eului liric care constată că existența continuă cu îndrăzneală, curaj, hotărâre.Sunetul ploii este un vaiet ,un bocet al inimii ce prevestește o nenorocire.

In concluzie, textul este liric, deoarece există un eu liric,a cărui prezență există în pronumele,,m”,adjectivul,,mea”, verbele la persoana I „sufăr,plâng”,în constatrea exclamativă,,plouă cât poate să plouă”-ca o împăcare cu aspectul naturii ,este disperarea interioară,fiindcă nu poate opri ploaia obsesivă.

Sper că te am ajutat!

Alte întrebări interesante