Limba română, întrebare adresată de hidf, 8 ani în urmă

7. Prezintă, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între fragmentul din schița Five o'clock de I.L. Caragiale și fragmentul de text nonliterar. va rog repede​

Anexe:

hidf: @Eric007 ma poți ajuta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user952478785q
4

Cum stabilim o legătură între două texte?

  1. citim ambele texte cu atenție
  2. identificcăm elemente comune
  3. facem o paralelă între cele două texte cu ajutorul unei teme sau al unui motiv întâlnit în amândouă fragmentele

Exemplu:

Atât fragmentul din schița „Five o'clock” de I.L. Caragiale cât și fragmentul de text nonliterar sunt construite în jurul aceleiași idei centrale: obiceiul doamnelor de a primi musafiri.

În primul text este detaliat obiceiul femeilor din lumea bună de a anunța public ziua săptămânii în care acestea aleg să primească vizite. Pentru a nu se crea neplăceri și cei veniți să se simtă în largul lor, era fixată ora 5 după-amiaza, iar gazdele se puteau pregăti din timp, fără a avea surprize.

În textul literar se exemplifică acest obicei. Naratorul se îmbracă cu cele mai bune haine și pleacă să îi facă o vizită doamnei Piscopesco, deoarece își amintește că e joi, iar joia era ziua rezervată de aceasta pentru primirea oaspeților. În cadrul acestor vizite se servesc dulciuri, ceai (după obiceiul englezilor de a lua ceaiul la ora cinci) și se împărtășesc ultimele bârfe. Naratorul nici nu a ajuns bine în casa gazdelor, că acestea încep de îndată să îl copleșească cu diverse întrebări care să le pună și pe ele la curent cu noutățile din cercul burghez.

Nu uita: după ce ai redactat textul, nu uita să verifici corectitudinea gramaticală, punctuația și să te asiguri că ai respectat limita de cuvinte precizată.

Mai multe detalii despre textul „Five o'clock” de I.L.Caragiale poți găsi aici: https://brainly.ro/tema/2497158?referrer=searchResults

Alte întrebări interesante