9. Asociază fragmentul din ,,Viața ca o pradă" de Marin Preda cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, in 50 - 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text. 6 puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Fragmentul din ,,Viața ca o pradă" de Marin Preda prezintă momentul în care Costache Giurgiuveanu și-a dat seama că soarta sa era pecetluită: ,,În aceeași clipă, în care a izbucnit râsul lui Costache, a simțit că soarta sa era pecetluită."
O tematică similară se regăsește și în nuvela ,,Moara cu noroc" de Ioan Slavici. Acolo, Ghiță Blidaru realizează cât de mult contează norocul în viața omului și cât de puțin poate face el pentru a schimba cursul evenimentelor: ,,Ghiţă Blidaru s-a cutremurat şi i-a venit parerea cât de puţin poate face omul pentru a schimba cursul evenimentelor."
Ambii autori prezintă aceeași idee moral-culturală: soarta omului este influențată de factorii externi precum norocul sau destinul. Acest lucru este realizat prin prezentarea unei secvențe relevante din fiecare text: în ,,Viața ca o pradă", Costache Giurgiuveanu realizează cât de puternic este destinul care ia asupra lui; iar în ,,Moara cu noroc", Ghiţă Blidaru constatând cât de mic este rolul sãu în faţa norocului.