9)Compara imaginea lacului din primele două strofe(alb de lumină,apă în care luna își spală farfuria)cu aceea din ultima strofă (în lacul înghețat,/Blidul nu i_a mai intrat).Crezi că diferența dintre cele două imagini poate sugera faze diferite ale astrului nocturn?Justifică_ți răspunsul.10)Ce îți sugerează cromatica diferită din prima și ultima strofă a poeziei(lac alb de lumină;ceața sură)?Alege dintre variantele de mai jos sau propune un alt răspuns.a)Luna și_a pierdut farmecul,frumusețea.b)Luna este la fel de frumoasă,dar mai misterioasă.c)Cel care privește luna și_a schimbat starea de spirit .11)Explica de ce există mai multe moduri de a înțelege frumusețea lumii în text,raportându_te și la tabloul lui Juan Miro,reprodus alăturat.Cum justifici culoarea lunii în acest tablou?Poți avea în vedere că astrul este un simbol al renașterii,pentru că trei zile pe lună dispare de pe cer pentru a reapărea cu o strălucire sporită.
Răspunsuri la întrebare
9) Compară imaginea lacului din primele două strofe (Alb de lumină, apă în care luna își spală farfuria) cu aceea din ultima strofă (În lacul înghețat/Blidul nu i-a mai intrat).
Crezi că diferența dintre cele două imagini poate sugera faze diferite ale astrului nocturn? Justifică-ți răspunsul.
Aceste două imagini sunt total diferite una de alta, în sensul că în prima imagine luna se oglindește luminos în apa lacului și se îndoiește în valuri, iar în a doua imagine luna nu se mai oglindește în apa înghețată.
Cele două imagini sugerează că luna sunt în faze diferite, pentru că in al doilea vers, luna seamănă cu un blid spart, cu marginea ciobită.
10) Ce îți sugerează cromatica diferită din prima și ultima strofă a poeziei (Lac alb de lumină; ceața sură)?
Cromatica diferită îmi sugerează că în prima strofă, luna este descrisă în timpul verii, iar în a doua strofă, este descrisă în timpul iernii.
Alege dintre variantele de mai jos sau propune un alt răspuns.
a) Luna și-a pierdut farmecul, frumusețea.
b) Luna este la fel de frumoasă, dar mai misterioasă.
c) Cel care privește luna și-a schimbat starea de spirit.
Varianta aleasă este a.
11) Explică de ce există mai multe moduri de a înțelege frumusețea lunii în text, raportându-te și la tabloul lui Juan Miro, reprodus alăturat. Cum justifici culoarea lunii în acest tablou?
Luna fascinează atât în realitate cât și în artă, așa ca în această poezie și în tabloul lui Juan Miro.
Culoarea lunii în acest tablou o justific prin starea artistului pe care o avea în momentul în care a pictat-o, dar și prin faza în care era luna în acel moment.
Succes!⚘