a) Daca a*b= si a*c= , calculati a*(b+c)
b) Daca a*c= si b*c= , calculati c*(b-a)
matepentrutoti:
Indicatie:a*(b+c)=a*b+a*c=... si c*(b-a)=c*b-c*a=...
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
[tex]a)a(b+c)=a\cdot b+a\cdot c= \frac{2}{15} + \frac{11}{15} = \frac{13}{15} \\
b)c(b-a)=c\cdot b - c \cdot a= \frac{19}{48} - \frac{7}{36} [/tex]
Pentru a efectua scaderea de mai sus trebuie sa aducem cele doua fractii la acelasi numitor comun. Numitorul lor comun este de fapt cel mai mic multiplu comun al lor.
Descompunem cei doi numitori:
[tex]36=2^2\cdot3^2\\ 48=2^4\cdot 3\\ c.m.m.m.c(36,48)=2^4\cdot3^2=16\cdot 9=144\\ 144:48=3\\ 144:36=4[/tex]
Prima fractie o amplificam cu 3 si pe cea de a doua cu 4 si obtinem:
Pentru a efectua scaderea de mai sus trebuie sa aducem cele doua fractii la acelasi numitor comun. Numitorul lor comun este de fapt cel mai mic multiplu comun al lor.
Descompunem cei doi numitori:
[tex]36=2^2\cdot3^2\\ 48=2^4\cdot 3\\ c.m.m.m.c(36,48)=2^4\cdot3^2=16\cdot 9=144\\ 144:48=3\\ 144:36=4[/tex]
Prima fractie o amplificam cu 3 si pe cea de a doua cu 4 si obtinem:
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Istorie,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă