Limba română, întrebare adresată de ioanavasilescu5, 8 ani în urmă

a. Textele de mai jos sunt extrase din cartea lui Mark Twain, Aventurile lui Huckleberry Finn, pe care o cunoşti cu siguranță. Identifică formele de conjunctiv și precizează, pentru fiecare, persoana și numărul.

Taică-tu, bătrânu, încă nu ştie ce vrea, acu' îi vine să plece, acu' vrea iar să rămână. Ål mai bun lucru-i să stai liniştit şi să-l laşi pe bătrân să facă ce vrea. Deasupra lui zboară doi îngeri: unu-i alb, altu' negru şi strică tot."

„În curând bătrânul se puse iarăşi pe picioare şi începu să alerge pe la tribunal, ca să-l silească pe judele Tatcher să-i dea banii. Se ţinu şi de mine, văzând că nu mă las de şcoală. De vreo două ori, izbuti să mă-nhațe și mă bătu măr. Cu toate astea, m-am dus mai departe la școală, ocolindu-l sau luând-o la goană când îl zăream. Înainte nu prea-mi plăcuse să mă duc la şcoală, dar acum țineam morțiș să mă duc, ca să-i fac în necaz tatii."

„Nu puteam pricepe cum dracu' de-mi plăcuse atâta în casa văduvei, unde trebuia să mă spăl, să mănânc din farfurie, să mă pieptăn, să mă duc la culcare şi să mă scol la ore fixe, să stau toată vremea cu nasul în carte şi, colac peste pupăză, să mai îndur și sâcâielile domnișoarei Watson. N-aş mai fi vrut să mă-ntorc niciodată acolo. În casa văduvei, încetasem să înjur din pricină că ei nu-i plăcea."


VA ROG DAU COROANA
URGENT AJUTAȚI-MĂ

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carinafartea
2
sa stai= pers. 3 nr. sg.
sa lasi= pers. 3 nr. sg.
sa facă= pers. 3 nr. sg.
sa alerge= pers. 3 nr. sg.
sa silească= pers. 3 nr. sg.
sa dea= pers. 3 nr. sg.
sa -nhațe= pers. 1 nr. sg.
sa duc= pers. 1 nr. sg.
sa duc= pers. 1 nr. sg.
sa fac= pers. 1 nr. sg.
sa spăl= pers. 1 nr. sg.
sa mănânc= pers. 1 nr. sg.
sa pieptăn= pers. 1 nr. sg.
sa duc= pers. 1 nr. sg.
sa scol= pers. 1 nr. sg.
sa stau= pers. 1 nr. sg.
sa îndur= pers. 1 nr. sg.
sa -ntorc= pers. 1 nr. sg.
sa injur= pers. 1 nr. sg.
Sper ca te-am ajutat!

ioanavasilescu5: Mulțumesc din suflet, o să-ți dau coroana când îmi apare
Alte întrebări interesante