Biologie, întrebare adresată de acret2001, 9 ani în urmă

Acvariul poate fi considerat un ecosistem . Prin ce se caracterizeaza biotopul? Dar biocenoza?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de thaissoitu
74
Acvariul este un ecosistem acvatic,artificial(facut de om),deci pote fii considerat un ecosistem.Biocenoza este componenta vie a mediului.Se caracterizeaza prin totalitatea fiintelor cu viata,iar biotopul se caracterizeaza prin totalitatea fiintelor fara viata.(substratul,factorii climatici)


acret2001: Ma mai poti ajuta cu ceva
acret2001: ??
Răspuns de AlinelTalpa02
35
Da,acvariul poate fi considerat un ecosistem,deoarece el nu polueaza.
Biocenoza din acvariu, asemenea celei din balti, cuprinde organisme microscopice (componenta microscopica) si macroscopice (componenta macroscopica). Organismele microscopice se dezvolta pe peretii acvariului, pe plantele superioare si in masa apei. Algele verzi formeaza colonii in forma de stele, lanturi, evantaie. In acvariu mai traiesc: bacterii, euglene, parameci, purici de apa. Hidrele pot ajunge in acvariu cu ocazia administrarii de hrana vie, recoltata din balti. Odata patrunse in acvariu, hidrele se inmultesc rapid, prin inmugurire, invadand peretii, substratul si plantele. Pentru a nu deveni daunatoare, hidrele trebuie inlaturate din acvariu. Pielita vie (bioderma) observata pe plantele de balta este prezenta si pe plantele din acvariu. Organismele macroscopice (vizibile cu ochiul liber) sunt reprezentate de plantele superioare, precum: ciuma-apelor, braditul, sarmulita, cu radacini fixate in substratul de nisip, lintita, cu radacini scurte si libere, plutind la suprafata apei. La adapostul vegetatiei isi duc viata numeroase animale: pesti, melci, larve de insecte etc. Acest lucru este explicabil caci, pe langa hrana si adapost, animalele gasesc oxigenul eliminat de plante in procesul lor de fotosinteza. Plantele, la randul lor, folosesc in acelasi proces dioxidul de carbon provenit prin respiratia animalelor. Dintre pestii de acvariu, unii de o frumusete rara, amintim Scalarul, Xifoforul, Bibanul Pitic si Soare, etc. Unele specii tropicale foarte rare si scumpe au nevoie de un biotop special, adecvat climatului cald, si de anumite plante care le asigura existenta fara probleme. Acvariul este un univers in sine, iar cei care au unul stiu ca te extrage din grijile cotidiene si te insereaza intr-o lume calma si frumoasa.

Biotopul - în sens restrâns se numeste biotop spatiul în care fiinteaza un organism vegetal sau animal, împreuna cu factorii de mediu care actioneaza asupra lui. Biotopul este: .         fragmentul si tipul de relief sau de apa, care este sediul unei
biocenoze;


Alte întrebări interesante