Limba română, întrebare adresată de Thoeo, 8 ani în urmă

Adesea, fabulele din lumea întreagă povestesc despre cum un personaj mic, slab și lipsit de putere reușește prin isteţime să-l păcălească pe altul mai puternic și mai crud, pe cel care deţine un loc de frunte. De ce crezi că această temă apare atât de des? Ce implică ea pentru întreaga societate umană?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user952478785q
7

Răspuns:

Ce este fabula?

Fabula este o operă prin care autorul încearcă să îndrepte anumite morvauri rele ale societății prin satiră, critică, ridicol. Persoanjele sunt deseori animale, plante, lucruri „însuflețite”, cărora li se atribuie aceste însușiri negative, cu care oamenii să rezoneze și să își schimbe comportamentul.

De ce deseori personajul mic, slab și lipsit de putere reușește prin isteţime să-l păcălească pe altul mai puternic și mai crud?

El reușește acest lucru pentru că persoanjul puternic, de cele mai multe ori, are o suită de alte atribute negative, precum cruzime, lăcomie, egoism, etc. Autorul fabulei vrea să încurajeze astfel cititorii să ia partea personajului bun, și să se comporte în viața de zi cu zi asemenea lui.

De ce crezi că această temă apare atât de des?

Această temă apare des, deoarece situația în care un om bun, însă neajutorat este pus în fața unuia puternic, dar fără intenții cinstite se întâlnește des. Se urmărește o corectare a societății prin imprimarea ideeii că binele învinge mereu, așa că e în folosul tău să fii de partea lui.

Ce implică ea pentru întreaga societate umană?​

Societatea umană este construită în așa fel încât cei răi de multe ori au succes, faimă, putere și aparent o duc mult mai bine decât cei care „au jucat după regulile jocului”. Fabula încearcă să ne transmită că nu aceste lucruri sunt cele care contează în viață, ci cei câștigători defapt, vor fi cei cu conștiința curată.

Poți afla mai multe despre fabulă accesând link-ul: https://brainly.ro/tema/838104?referrer=searchResults

Alte întrebări interesante