Limba română, întrebare adresată de Mikysis, 9 ani în urmă

afirmati ca iapa lui voda este o povestire in rama

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Cosmina261
52
Opera epica este o creatie literara in proza sau in versuri, in care sentimentele, ideile,atitudinile se exprima in mod indirect prin intermediul actiunii si al personajelor.
Textul "Iapa lui Voda" de Mihail Sadoveanu este o opera epica,deoarece prezinta caracteristici ale acestui gen literar:
•Naratorul este diferit in fiecare plan.
In primul plan narativ,naratorul este un martor de la "Hanul Ancutei" ce povesteste la persoana a treia, si la persoana intai,o întâmplare de la "Hanul Ancutei" ,manifestandu-si uneori prezenta,subiectivitatea"care mie imi era drag foarte","noi toti cei de fata,ne asezam " . Acesta relateaza cu duioșie si admirație si este foarte deschis fata de comis.
In al doilea plan, naratorul este comisul Ioniță, care poposind la han, le povesteste o intamplare din tineretea sa. El relateaza numai la persoana intai,fiind un narator subiectiv deoarece isi exprima opinii,se adreseaza ascultatorilor. Acesta relateaza cu umor,ironie si autoironie.
"Iapa lui Voda " de Mihail Sadoveanu face parte din volumul "Hanul Ancutei".Mihail Sadoveanu recurge in acest volum la tehnica literara numita povestire in rama sau povestire in povestire,deoarece in cadrul firului epic al volumului intervin istorisiri relatate de fiecare data de alt drumeț,adica un alt narator venit la "Hanul Ancutei". In concluzie,avand o trasatura evidentiata (naratorul) mai sus, putem spune ca textul , "Iapa lui Voda" este o opera epica ce foloseste tehnica literara a povestirii in rama.


Sper ca te-am ajutat. 。^‿^。☺

Mikysis: multumesc din suflet...am înțeles mai bine decat de la aia de romană
Cosmina261: Cu placere.
Alte întrebări interesante