Matematică, întrebare adresată de alex222, 9 ani în urmă

Aflati x astfel incat x*3^{2014}= (3^{2014}-1):(1+ \frac{1}{3} + \frac{1}{ 3^{2} } +...+ \frac{1}{ 3^{2013} }   ). Multumesc.


economist: BINE
alex222: O seara placuta
economist: MERSI . O SEARA PLACUTA. MI-A PARUT BINE.
albastruverde12: interesant este faptul ca am avut exact subiectul acela anul trecut :D
albastruverde12: nu a fost un subiect foarte greu...problema 3 a scartait putin...dar am gasit o solutie unica (punctata cu 2 puncte pentru ca nu am argumentat destul)
alex222: deci esti din alba ?
albastruverde12: da
alex222: referitor la problema 3;) eu am o nelamurire la ea. cum se obtine raportul dintre arii = 4/9?
albastruverde12: pai simplu: raportul ariilor a doua triunghiuri asemenea (da...sunt asemenea) este egal cu patratul raportului de asemanare
albastruverde12: sunt asemenea pentru ca MQ || DB...dar oricum...dupa cum iti spuneam, eu am avut o alta rezolvare (unica) : am sectionat paralelogramul ducand niste paralele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albastruverde12
1
Consideram suma S=1+3+ 3^{2} +...+ 3^{n} .
3S=3+ 3^{2} +3^{3} +...+ 3^{n+1}
3S-S=(3+ 3^{2}+ 3^{3}+...+ 3^{n+1})-(1+3+ 3^{2} +...+ 3^{n}) <=> \\ <=>2S= 3^{n+1}-1 => S= \frac{ 3^{n+1}-1 }{2} .

1+ \frac{1}{3} + \frac{1}{3^{2} }+...+ \frac{1}{ 3^{2013} } = \frac{3^{2013}+ 3^{2012}+ 3^{2011}+...+1  }{3^{2013}}= \frac{ \frac{ 3^{2014}-1 }{2} }{ 3^{2013} }  = \frac{ 3^{2014}-1}{2* 3^{2013} }

Inlocuind in ecuatia initiala, obtinem: 
x* 3^{2014}=( 3^{2014} -1): \frac{ 3^{2014}-1 }{2* 3^{2013} } <=> \\ <=>x* 3^{2014}=( 3^{2014}-1)* \frac{2* 3^{2013} }{ 3^{2014}-1 }  <=>  \\ <=>x* 3^{2014}=2* 3^{2013}  =>3x=2=>x=  \frac{2}{3}
Alte întrebări interesante