Aici, in acesti citiva metri de pamint, sint ingropate zece secole de istorie. Viata, moarte, bucurii, tragedii, cataclisme, speranta, necunoscut. Sus, intre pamaint si cer, citeva fire de iarba...
Un strat de culoare cenusie. Aici au trait ultimii oameni de pe aceste meleaguri. E cu neputinta ca atita simetrie sa fie opera implinirii. Nici intimplarea, nici natura n-au stratificat cu atita migala acest pamint. E opera oamenilor. Oare de ce nivelul acesta s-a trait, a dominat si a erupt viata asa? Mai jos un strat de cenusa amestecata cu nisip, un strat dens ca o temelie, straturi in care sint cuprinse zece secole de istorie.Intrebarea nu era pusa nimanui. Virful bastonului scormonea pamintul jos, la picioarele celor doi. Lutul framintat dadu la iveala un ciob. Miinile curatara ciobul de pamint. Era o bucata de lut ars, de culoare neagra, mai mica decit o palma, cu doua bucle rosii, inca stralucitoare pe ea.
O bucata de lut ars, un ciob, si intunericul incepe sa semdestrame. Vasul din care a ramas acest ciob a fost un vas atenian. Lacul negru si dungile rosii autentifica originea di data. Fara nici o posibilitate de eoare. Acest ciob, cu caracteristicele lui, are puterea de convingere pe care o are o moneda.Prin urmare, cu douazeci si cinci de secole in urma, aici au trait oameni. CE putem sti despre ei? Vasul era frumos, elegant, lucrat cu arta. Deci, oamenii care au trait aici, aveau dezvoltat simtul esteticului si foloseau uleiuri scumpe.Creau lucruri de o rara frumusete! Creau bogatii.
dupa Constatin Chirita
Ajutatima la itemii.
1). Analizeaza, in spatiul rezervat, atitudinea naratorului fata de arheologie, comparind-o cu atitudinea colegilor fata de aceasta stiinta.
2) Propune un titlu adecvat pentru acest text, exprimat printr-o metafora.
3) Pornind de la fragmentul propus, redacteaza un eseu nestructurat, de 8-10 rinduri, in care sa realizezi portretul imaginar al arheologilor care prin munca lor reconstituei adevarul istoric al unui neam.
4)Numeste trei obiecte folosite la sapaturile arheologice.
Răspunsuri la întrebare
1)titlu magnetul arheologiei;
2)eseu:In fiecare zi ei migreaza din loc in loc.De fiecare data isi sterg fruntea.De fiecare data au scopuri s-au se dezamagesc in ceea ce fac.Sunt oameni istoviti si insetati, care cauta dovezi ca ceva a existat si are valoare.Sunt ei arheologii,care au fost uitati.Ei nu stopeaza sunt in actiune,sunt in cautarea istoriei,aventurilor deznadejdei.Ceea ce gasesc daruiesc poporului si in schimb primesc negatii.Eu doar acum am inteles, ca ei cautind obiectele stravechi, ne-au redat istoria neamului nostru, ne-au facut sa intelegem , ca obiectele confectionate din ziua de astazi au mai mare valoare decit cele lucrate cu greu din trecut ,, de oamenii care au trait aici, aveau simtul esteticului si foloseau uleiuri scumpe''. Cei care creau lucruri de o rara frumusete!Creau bogatii! In acest moment,trecutul si prezentul trebuie intelese la fel.
3)ciocan, perie penseta
2)Ploaia de meteoriti,despre tainele arheologiei
3)Iti dau aici cateva idei:De exemplu ai putea scrie despre munca depusa de acestia,cum ca acestia ajuta intr-adevar la aflarea cat mai multor lucruri ce s-au intamplat in trecut....
4)Pensula,tarnacop si lopata.