Limba română, întrebare adresată de eremiacatalina, 9 ani în urmă

Ajutati-ma!! plizz este mai grea pt ca este pt clasa a 9 a!!
Da o explicatie pentru urmatorul comentariu al naratorului,observand si faptul ca uneori limbajul sau pare a se confunda cu cel a personajului :
"Sunt saraci,saracutii ca n-au tata ;e saraca si ea,c-a ramas vaduva cu doi copii;cui ,Doamne,ar putea sa-i lase cand se duce la targ? Cum, cand e atat de bine sa-i vezi?!"
Ai in vedere faptul ca inaintea acestui comentariu a naratorului , apare in text urmatorul pasaj :De aceease se inchina mara in fata icoanei , apoi isi ia copilasii , pe care totdeauna ii poarta dupa dansa,ii da putin inainte si le zice:"Inchinati-va si voi, saracutii mamei!"


:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ste
206
Observăm,în primul rând ,faptul că este prezentă derivarea cu sufix diminutival
a adjectivului sărac,adică sărăcuții ( copilași ).
Faptul că limbajul naratorului se confundă cu cel al personajului - al Marei - înseamnă că povestitorul empatizează cu personajul principal, se implică emoțional în durerea femeii ,durere care pare a fi a lui.
Văduvia Marei a determinat sărăcia ei materială ,iar orfanii sunt sărăcuții copilași fără sprijinul tatălui dar și fără sprijin material.
Durerea femeii este atât de mare ,iar mila față de copiii ei ,dar și teama că ar putea păți ceva o copleșesc ,singura consolare și singura încredere este doar în   Maica Domnului ,ocrotitoarea sărăcuților orfani. 
Folosirea și repetarea sufixului diminutival - sărăcuții - impresionează și emoționează ,iar naratorul înțelege foarte bine spaima,temerile și grijile eroinei sale.
Copiii Marei sunt și ei ,la rândul lor ,obișnuiți cu rugăciuni în fața icoanei Sfintei Marii ,tocmai datorită faptului că singura credință și singura speranță a rămas divinitatea.

eremiacatalina: multumesc mult !!
ste: Cu multă plăcere,să-ți fie de ajutor!
eremiacatalina: imi este foarte mult de ajuor nu stiu ce ma faceam fara tn!
ste: mulțumesc pt. coroană
eremiacatalina: npk
Alte întrebări interesante