Limba română, întrebare adresată de tanasucacipri, 10 ani în urmă

Ajutati-ma si pe mine cu caracterizarea personajului domnul Lefter din Doua Loturi  va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Zbratoru2000
23
D.Lefter este personajul principal.real si individual. El este norocos, agresiv ghinionist,lenes,supus si pesimist.D Lefter este norocos pt.ca el a castigat la loterie,cele mai mari loturi si pt ca el a gasit cele doua bilete la locul sau de munca. El este ghinionist pt ca a pierdut biletele castigatoare si pt. ca atunci cand le-a adus la banca ele erau viceversa. Noi putem spune ca D Lefter este agresiv pt. ca ii vorbeste pe un ton tare si artagos sotiei sale si pt. ca o i-a la bataie pe tiganca Taca. D Lefter este lenes deoarece el nu reuseste sa termine multe dintre dosarele sale. Acesta este supus pt. ca asculta tot ce i se spune, cumparand biletele cu bani de imprumut de la D Capitan Pandele. El este pesimist pt. ca inca de la inceput acesta nu a avut incredere in norocul sau si cand acesta a pierdut biletele si a aflat ca termenul limita este de6 luni, el a spus ca va gasi biletele cu doua zile dupa termen. Din aceasta caracterizare ne dam seama ca D Lefter este un om trist si posomarat, caruia totul i se pare negativ.       SPER SA AJUNGA ATAT SUCCES!!!!!   

Zbratoru2000: Cum ti se pare?
Răspuns de paungabriela
4
fiind de mai mare intindere si cu o actiune  mai complicata  decat a schitei ,  nuvela 
are si un numar mai mare de personaje ,cu importanta diferitain derularea
evenimentelor. 

asa se explica si faptul  ca in opera literara" doua loturi " fiind o nuvela , intalnim un 
 personaj principar , letfer  popescu , si personaje secundare si episodice.

Nikoletus: protagonistul acestei nuvele este d. Lefter Popescu,nume obisnuit,banal,ce reflecta inca din incipitul operei caracterul fatalist ce pare ca-l urmareste de-a lungul intregii opere.
Nikoletus: protagonistul acestei nuvele este d. Lefter Popescu,nume obisnuit,banal,ce reflecta inca din incipitul operei caracterul fatalist ce pare ca-l urmareste de-a lungul intregii opere.Lefter Popescu provine dintr-un mediu social obisnuit,modest,lucrand ca functionar in cancelaria unei institutii.Desi este aparent un personaj obisnuit,fara sa iasa din tipare,opera dezvaluie ca echilibrul interior al protagonistului este puternic zdruncinat atunci cand soarta ii da lovituri de gratie,in fata carora...
Nikoletus: in fata carora moralul sau cedeaza.Caracterizarea directa este realizata inca din incipitul operei,cu ajutorul informatilor oferite de narator.Astfel,avand in vedere caracterul fatalist al protagonistului si puternic influentat de cei din jur,Lefter imprumuta bani de la capitanul Pandele pt. a-si cumpara cele doua bilete. Legat de acest aspect,autocaracterizarea dezvaluie acelasi pesimism acut al personajului('''ti-ai gasit! eu si noroc'').
Nikoletus: Prin intercaracterizare se dezvaluie o alta imagine a protagonistului,in berarie,seful lui Lefter,turbatul,isi someaza subalternul sa vina la serviciu,considerandu-l un bonlav inchipuit,mincinos si lenes : ''Domnule Popescu,daca dumneata nu mai vrei sa vii la serviciu,atunci te rog,cel putin trimite mane cheia unde ai acte publice in intarziere.''
Nikoletus: Caracterizarea directa ofera o adevarata radiografie a intregii existentei a protagonistului.In primul rand,iese in evidenta mediul obisnuit,modest protagonistul,in al doilea rand,sugestiv pt. intreaga sa atitudine este si numele : Popescu evidentiaza pers. carenu iese cu nmc in evidenta,in timp ce prenumele sau Lefter sugereaza saracia,caracterul ghinionist care-i domnia viata.Caracterul acestui pers este completat si in felul in care i se adreseaza celorlalte pers dar si reactile acestuia.
Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă