Fizică, întrebare adresată de elenaalina90, 9 ani în urmă

AJUTATI-MA VA ROG !!!!!
2.Borcanele cu dulceata sau cu diferite conserve se capacesc atunci cand continutul lor este inca fierbinte . De ce ?
Fiecarui borcan i se pune un capac metalic care se capseaza sau se acopera cu funie de ciolofan dupa care se leaga foarte starns . Dupa ce borcanele sin continutul lor s-au racit , capacul si foliile de ciolofan se deformeaza mai mult sau mai putin devenind concave . explicati de ce .



2. Cu niste ghete speciale ale caror talpi ar fi ventuze elastice s-ar putea merge pe tavan ? Explicati .


DAU COROANA !!!!! AJUTATI-MA !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelzxc
2
1. Borcanele cu diverse conserve, se capacesc atunci cand continutul lor este fierbinte, deoarece continutul lor fierbinte este dilatat , iar prin racire continutul se va contracta (adica isi va micsora volumul) actionand asupra capacului, care sufera o deformare elastica, devenind concav, etansand astfel continutul din borcan.
2. In anumite situatii , se poate merge pe tavan . De ce insectele pot merge pe tavan ? Ele au la picioare niste ventuze. Greutatea insectei este mult mai mica decat forta generata de presiunea atmosferica exercitata asupra ventuzelor. In cazul omului , greutatea sa este mult mai mare decat forta gernerata de presiunea atmosferica si deci ventuzele se desprind si omul nu poate circula pe tavan cu ventuze.

Alte întrebări interesante