Limba română, întrebare adresată de jellyjem6, 9 ani în urmă

Ajutati-ma va rog cu o demonstratie opera lirica la urmatoarea poezie

Cat vezi cu ochiul, verde, papurisul
Se-ndoaie-n vantul serii, fosnitor.
Din cand in cand si-arata luminisul
Un ochi de apa moarta. Un cocor
Cu aripa deschisa se ridica
Din stuf, sfasietor de trist scancind,
Sau cai tatari, dand roata fara frica,
Salbaticiti, necheaza pe un grind.
Amurgu-mbraca Delta toata-n aur
Cu turla unui sat lipovenesc,
Dar umbrele ostroavelor de plaur
Albastrul cenusiu il impanzesc.
Vaporul taie noaptea soptitoare,
Si valul ce se-ntuneca-ntr-una,
Cand cele cinci coline cresc in zare,
De aur vanat cum e pruna.

Var rog , nu vreau sa fie prea lunga si nici de 10 , un 7-6 e de ajuns , dau 99 puncte!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanarusu1330
14
 trist = amar, dureros
scancind = plangand
 Cratima uneste intr-o singura silaba parti din cuvinte diferite. Caderea sunetelor la sfarsit de substantive si la inceput de verb reduce numarul de silabe din vers, fapt necesar pentru pastrarea masurii. 
 Ne-a taiat calea o pisica neagra.
Din pacate, atat l-a taiat capul sa faca..
Natura este o tema des intalnita in poeziile lui Ion Pillat. In “Amurg in delta” acesteia i se alatura motive ca amurgul, apa si o nota istorica (“cai tatari”).
 Rima este incrucisata, iar masura versurilor , de 11 si 10 silabe.
Metafora “ ochi de apa moarta” da poeziei o usoara nuanta melancolica si poate arata o incetinire a trecerii timpului, o stagnare, la amurg, a vietii in delta.
Poezia lui Ion Pillat este un pastel al deltei in momentul inserarii. In ultima strofa, caracterul traditionalist se resimte prin tonul elegiac.Astfel, personificarea “noapte soptitoare” creeaza un fundal muzical melancolic, iar metafora “aur vanat”, cu rol chromatic, subliniaza trecerea lenta a timpului care se reflecta si asupra naturii inconjuratoare prin nuantele soarelui la apus.
Titlul ”Amurg in delta” este un fel de rezumat al poeziei, o ilustrare concisa a temei acesteia. Poetul descrie un tablou de amurg in zona Deltei Dunarii (“sat lipovenesc”).
In “Amurg in delta” caracterul liric al poeziei se face simtit prin nota de usoara melancolie. Aparent un cadru de natura, din perspective unui observator neutru, tabloul este totusi incarcat de emotie. Epitetul personificator ”sfasietor de trist” sau cromatismul insistent si contrastant (aur / vanat ) contureaza un spatiu al disputei dintre lumina si intuneric, dintre viata si moarte. Modalitatea in sine a descrierii in cazul careia vizualul este dominant este specifica textului liric.
Alte întrebări interesante