Limba română, întrebare adresată de panuelos, 8 ani în urmă

ajutati-ma va rog sa argumentez ideea criticului literar :”Cartea este o mană cerească”

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
3
Mana in Biblie (Vechi Testament) este hrana pe care Dumnezeu o dadea ZILNIC poporului sau in timpul Exodului prin Desert, daca imi amintesc , de vreo 40de ani.In acelasi timp Dumnezeu se manifesta  la orizont  sub forma de stâlp de fum , ghidandu-i in calatorie.LiderulMoise ii asigurase de hranirea cu mana si de legitimitatea acestei calatorii.Mana cadea zilnic din cer, nu se degrada biologic, se asimila total si era exact cata trebuia, nu mai mult, nu mai putin.
Calatoria avea valoare intiatica, Pamantul Promis insemnand si libertatea si legitimare in fata Poporului Ales cat si a poparelor inconjuratoare a Credintei ,deci a Adevaratei Cai spre desavarsire.
Este irelevant daca aceste lucruri sunt total adevarate, partial adevarate sau "doar" niste legende.
Conteaza ca in constiinta civilizatiei crestine (de diverse variante, pt ca VT este acceptat de toate) moderne,  conceptul de mana este asociat DIRECT interventiei salvatoare si calauzitoare a Absolutului Adevarat, bun , protector.

In acest sens, cartea , invatatura autentica transmisa responsabil,  poate fi o legatura cu Adevarul partial, reflexie palida a Adevarului Absolut.
Cei care au scris au incercat sa ne transmita Cunoastere si Morala.Peste limitarile lor sociale si temporale.Adica un intelept care "nemureste" o cugetare , "sparge" timpul limitat al vietii sale sau constrangerile de natura   geografica, nationala si sociala.Toti am auzit de Aristotel,  Socrate, Confucius, Galileo, Copernic. Toti invatam dupa Newton sau Gauss. Toti i-am citit pe A St Exupery ,  Umberto Eco, G G Marquez, J.L Borges, Mihai Eminescu.
 Corelarea cu mana cereasca implica si 'hranirea"  cotidiana cu  bucatelele de Absolut  transmise de Univers/Dumnezeu/Natura/Necunoscut si "culese"de cei mai intelepti decat noi.
In sens mai larg , intrega umanitate poate fi un 'popor ales", ratacind  in desertul necunoscut si aparent  ostil al Universului .Mana din cartile inaintasilor sau contemporanilor (franturide reflexie ale unui Moise multiplicat holografic si fractalic) ,sunt Stiinta , Simtirea, Cunoasterea pe care acest Univers ni le  da in marea lui Bunatate, din ratiuni care ne scapa , dar care ne tin in viata in timp ce ne cautam calea si nazuim catre  Pamantul Promis, necunoscut deocamdata.
In sens dublu cifrat , insasi povestea 'manei" poate fi o mana, ca si Cartea (pentru vreo cateva miliardede oameni, Sfanta) in care este pomenita.

albatran: poate nu ti-a placut.....
albatran: ia sa papi tu niste "mana" mai des , sa vezi cum vei raspunde mai usor la intrebari ...::)))
Alte întrebări interesante