Ajutați-mă va roggg.ofer 70 puncte!!!
5 perechi de paronime și cinci perechi în care avem pleonard
Răspunsuri la întrebare
Paronime:
-fad/fag
fad/fagPrimul termen este adjectiv şi înseamnă searbăd, lipsit de expresie, insipid, anost.
fad/fagPrimul termen este adjectiv şi înseamnă searbăd, lipsit de expresie, insipid, anost.Cel de-al doilea termen este substantiv şi reprezintă o specie de copac înalt, cu coaja netedă, alburie sau cenuşie, cu lemnul tare şi cu frunze ovale şi lucioase
-imun/imund
imun/imundPrimul termen este adjectiv şi înseamnă care prezintă imunitate; care nu poate contracta o anumită boală infecţioasă.
imun/imundPrimul termen este adjectiv şi înseamnă care prezintă imunitate; care nu poate contracta o anumită boală infecţioasă.Cel de-al doilea termen este tot adjectiv şi înseamnă foarte murdar; cu o înfăţişare dezgustătoare.
-labial/labiant
labial/labiantPrimul termen este adjectiv şi face referire la buze, care aparţine buzelor.
labial/labiantPrimul termen este adjectiv şi face referire la buze, care aparţine buzelor.Cel de-al doilea termen este tot adjectiv şi face referire la forma unei pâlnii cu marginea tăiată în doi lobi principali, aşezaţi unul deasupra altuia ca nişte buze.
-ablaţiune/abluţiune
ablaţiune/abluţiunePrimul termen este substantiv şi face referire la transportarea, prin acţiunea vântului, a apelor, a gheţarilor a materialului rezultat în urma dezagregării solului sau a rocilor. De asemenea, ablaţiune mai înseamnă îndepărtarea chirurgicală a unui organ, a unei tumori.
ablaţiune/abluţiunePrimul termen este substantiv şi face referire la transportarea, prin acţiunea vântului, a apelor, a gheţarilor a materialului rezultat în urma dezagregării solului sau a rocilor. De asemenea, ablaţiune mai înseamnă îndepărtarea chirurgicală a unui organ, a unei tumori.Cel de-al doilea termen este tot substantiv, dar face referire la spălarea rituală a corpului, spre purificarea acestuia, recomandată de unele religii;
-carpelă/carpetă
carpelă/carpetăPrimul termen este substantiv şi înseamnă o frunză modificată, situată în centrul unei flori.
carpelă/carpetăPrimul termen este substantiv şi înseamnă o frunză modificată, situată în centrul unei flori.Cel de-al doilea termen este tot substantiv şi înseamnă covor de mici dimensiune.
Pleonasm:
-Caligrafie frumoasă – expresia este pleonastică întrucât caligrafia înseană arta/deprinderea de a scrie frumos
-A şopti încet – expresia este pleonastică întrucât a şopti presupune a vorbi încet.
-Aversă de ploaie – Deşi o auzim frecvent, expresia este greşită, aversa fiind o ploaie torenţială de scurtă durată.
-A împodobi cu ornamente – expresia este pleonastică deoarece a împodobi presupune a orna, a decora cu ornamente.
-A coborî jos – a coborî înseamnă a se da jos dintr-un loc ridicat, ca atare alâturarea celor două cuvinte este un pleonasm. Este admisă exprimarea doar atunci când, în context ,,jos” particularizează ideea: la subsol, la parter, în curte, pe pământ, pe Pământ