Limba română, întrebare adresată de KAROLG, 9 ani în urmă

ajutatima va rog e urgent. multumesc

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
A. 1. bucurii- veseli, minuni
line- incete, usoare
minte- defaimare, ocara, barfeste
2. ce-mi- desparte doua parti de vorbire diferite
              - marcheaza pronuntarea in aceeasi silaba
              - ajuta la tinerea ritmului poeziei
3. o metafora:- ''ochii nepasatori''
    un epitet: - ''zari senine''
    o personificare: - ''La iarba care creste pe morminte''
4. ''O, tu, cea mai frumoasa dintre zane''
5. Semnificatia acestor versuri, arata ca orice om astepata venirea primaverii, dar nimeni nu o asteapta mai mult decat poetul. Poetul ii duce dorul foarte mult, incat o aseamana cu o zana. Se vede ca primavara este foarte importanta pentru poet, icat crede ca nimeni nu o asteapta atat de mult cu face el.
B.

                                                         Primaverii

        Opera lirica se diferentiaza de opera epica prin urmatoarele particularitati: eul licric isi exprima in mod direct sentimentele si traiiriile, apar figurii de stil si imagni artistice si elemente de versificatie.
      In opera epica ''Primaverii'' de Stefan Octavian Iosif se exemplifica foarte bina primavara, iar cel mai mult dorul care il cuprinde pe poet.
     Titlul ''Primaverii'', semnifica o adresare directa a poetului fata de ea, de parca poetul ar putea vorbii cu ea, iar primavara il asculta. Ne dam seama din urmatoarea secventa: ''Toti te-asteptam cu-atata dor sa vii: / Dar nimeni, nimeni mai cu dor ca mine!'' ...  Eul liric se exprima intens, dand frau liber sentimentelor care il cuprinde pentru primavara. Stariile sufletesti, adaptarea la frumusetea ei: ''O,tu, cea mai frumoasa dintre zane, / Cu tot alaiul tau de bucurii:''   In opera lirica ''Primaverii'', eul liric foloseste figuri de stul si imagni artistice pentru a pune in avidenta cat si mai mult semnificatia titlului poeziei: epitet: ''suflet amagit'', repetitie: ''Dar nimeni, nimeni...'', comparatie: ''mai cu dor ca mine'', personificare: ''O,tu, cea mai frumoasa dintre zane'', si imagini artistice: vizuala: ''Pui flori, si cerului dai zari senine'', auditiva:''Cu tot alaiul tau de bucurii''... Dar si prin elemnte de versificatie: rima- incerucisata, ritmul- trohaic, masura versurilor variaza intre- 11-12 silabe.
      Dupa prezentarea argumentelor de mai sus de dam seama de dorul eului liric, de sentimentele pe care le dezbate, incat titlul textului face apartenenta in componenta lui.

Utilizator anonim: Sper ca te-am ajutat! <3
Alte întrebări interesante